Dióhéjban a visszaváltási díjról II.

Egy korábbi blogbejegyzésben elkezdtük bemutatni a visszaváltási díj rendszerének egyes fontosabb elemeit, valamint a gyártók kötelezettségeit. A folytatásban a forgalmazó lényegesebb jogait és kötelezettségeit mutatjuk be röviden.
A rendelet alkalmazásában forgalmazónak minősül a visszaváltási díjas terméket a fogyasztónak átadó, értékesítő gazdálkodó szervezet, amely a rendelet alapján visszaváltási helyet működtet. Lényeges elem, hogy a forgalmazó a terméket közvetlenül a fogasztónak értékesíti, vagyis nem egy másik gazdálkodó szervezetnek.
A forgalmazó alapvető kötelezettsége, hogy a kötelezően visszaváltási díjas termék visszaváltását biztosítsa.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL
Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama
További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Amennyiben a kötelezően visszaváltási díjas termék nem újrahasználható, úgy a forgalmazónak a termék fogyasztótól való visszaváltásának biztosítása érdekében szerződést kell kötnie a koncessziós társasággal, amely alapján ezen termék visszaváltását elvégzi.
Ezzel szemben amennyiben a kötelezően visszaváltási díjas termék újrahasználható, a termék visszaváltását a gyártóval kötött megállapodás alapján kell biztosítani a forgalmazónak.
A kötelezően visszaváltási díjas termék visszaváltása keretében – amennyiben automata visszaváltó berendezéssel nem kerül sor a visszaváltási díj közvetlen visszatérítésére – a forgalmazó a terméket, illetve hulladékát visszaváltó részére visszafizeti a visszaváltási díj összegét, vagy a fogyasztó kérésére újabb termékvásárlás esetén azt a vételárba utalvány formájában beszámítja.
A forgalmazónak a kötelezően visszaváltási díjas termék fogyasztótól való visszaváltását teljes nyitvatartási időben biztosítania kell a visszaváltási helyen.
A 400 m2-nél nagyobb eladótérrel rendelkező, élelmiszert értékesítő üzletben a forgalmazónak automata visszaváltó berendezéssel történő visszaváltási lehetőséget is biztosítania kell a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék visszaváltására, az automata visszaváltó berendezés meghibásodásának esetére alkalmazott kézi átvétel mellett.
A forgalmazó a gyártóval kötött megállapodás alapján az általa forgalmazott termékkel azonos jellemzőkkel bíró, azonos rendeltetésű, egy terméktípusba tartozó, önkéntesen visszaváltási díjas terméket visszaváltási díj ellenében visszaveszi.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)
Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.
Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa

Előrendelés ITT>>

A forgalmazó az önkéntesen visszaváltási díjas termék fogyasztótól való visszaváltását a termék forgalmazásának feltételeivel azonos módon, folyamatosan és teljes nyitvatartási időben kell, hogy biztosítsa a termék forgalmazásának helyén, illetve az erre kijelölt helyen. Amennyiben a forgalmazó legalább 200 m2 alapterületű üzlettel rendelkezik, a forgalmazás helyén biztosítja az önkéntesen visszaváltási díjas termék visszaváltását.
Önkéntesen visszaváltási díjas termék visszaváltása esetén a forgalmazó a termék visszaváltójának visszafizeti a visszaváltási díj összegét, vagy a fogyasztó kérésére újabb termékvásárlás esetén azt a vételárba beszámítja.
A forgalmazót a fogyasztó felé tájékoztatási kötelezettség terheli. Ennek keretében a forgalmazó a visszaváltási díjas termék forgalmazásának helyén, valamint a visszaváltásra kijelölt helyen közzéteszi
(i) a visszaváltási díj visszafizetéséhez szükséges, a termék állapotára vonatkozó,

  • kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék esetén a koncessziós társaság,
  • kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék, valamint önkéntesen visszaváltási díjas termék esetén a termék gyártója

által meghatározott, a forgalmazó részére megküldött követelményeket, és
(ii) ha a visszaváltás nem a forgalmazás helyén történik, a visszaváltásra kijelölt hely(ek) nevét, címét és nyitvatartási idejét.
The post Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024 appeared first on Jogadó Blog.