Airbnb-zők figyelmébe ajánljuk

2017. augusztus 22.

2017. január 1-i hatállyal az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 90/A. és 90/B.§-ban beiktatásra került a „támogatói eljárás” új jogintézménye. Ez leginkább azokat érinti tömegesen, akik Airbnb rendszeren keresztül rövid távú szálláshely-szolgáltatást nyújtanak. Fontos és érdemes együttműködniük az adóhatósággal.
 
2017-ben új időszámítás kezdődött a NAV-nál: az adóhatóság az adózók büntetése helyett a támogatásukat helyezte előtérbe a gazdaság fehérítése, és az önkéntes jogkövetés ösztönzése érdekében.

A támogatói eljárás keretében a NAV postai úton felveszi a kapcsolatot az érintett adózóval, és azonnali szankcionálás helyett önellenőrzést javasol neki. Ha szükségesnek találja, közvetlen szakmai támogatást is nyújt a már lezárt bevallással kapcsolatos hibák, hiányosságok kiküszöbölésére.
 
A NAV korábban már többször jelezte, hogy kiemelt figyelmet fog fordítani a rövid távú szálláshely-szolgáltatást üzletszerűen nyújtó adózókra. A jogszabályi háttér megteremtését követően az utóbbi hetekben el is kezdődött az adózókkal a kapcsolatfelvétel.
 
Ennek kiindulópontja egy adatokat tartalmazó összesítő lista, amely az ír adóhatóság adatszolgáltatása alapján került a NAV birtokába azokról, akik 2015. évben regisztráltak az Airbnb portálján, és ugyanezen évben a tevékenységből bevételt is szereztek. Az adóhatóságnak az esetleges hibák, hiányosságok feltárásához tehát csak össze kell vetnie ezt az összesítőt a 2015. évre beadott adóbevallásokkal.
 
Amennyiben a NAV eltérést talál, a megítélésétől függően azonnali ellenőrzés helyett támogatói eljárást indíthat, önellenőrzést felajánlva az adózónak. Az eljárásban való részvétel önkéntes, de érdemes élni a NAV által kínált lehetőséggel: az önellenőrzés során feltárt hibák, hiányosságok miatt az adóhatóság nem bírságolhat.
 
Amennyiben az együttműködés hiányában eredménytelenül zárul egy támogatói eljárás, az szinte automatikusan maga után vonja az ellenőrzés megindítását, amely az esetek többségében bírság kiszabásával végződik.
 
Ha a NAV már felvette Önnel a kapcsolatot, és személyre szabott további információra lenne szüksége, keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal szakértőit. Készséggel állunk rendelkezésére!