Ecovis Tax Blog

 

2023. november 14.
Az Országgyűlés előtt lévő 2024-es adócsomag részleteit bemutató blogsorozatunk utolsó darabjában az adóigazgatási változásokról, a KKV szabályozás változásáról, a reklámadóról, a közművezetékek adójáról és a Robin Hood adóról szóló szabályokat gyűjtöttük össze: Art. (1) Csoportos társasági adóalanyhoz való csatlakozás  A javaslat szerint a tevékenységüket év közben kezdő... »

2023. november 14.
Az Országgyűlés elé benyújtott 2024-es adóváltozások közül jelen blogbejegyzésünkben a jövedéki adót, a népegészségügyi termékadót és a környezetvédelmi termékdíjat érintő változásokat mutatjuk be. Jövedéki adó törvény (1) Adófelfüggesztési eljárás Több ponton is módosulnak, illetve kiegészülnek a Jöt. adófelfüggesztési eljárással kapcsolatos rendelkezései. A módosítások alapvetően... »

2023. november 14.
Az Országgyűlés előtt lévő 2024-es adócsomag magánszemélyek adózására vonatkozó legfontosabb részleteit az alábbiakban foglaljuk össze. Szja (1) Külföldön megfizetett adó beszámítása A javaslat értelmében – az amerikai-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény megszűnéséhez igazodva – módosul a külföldön megfizetett adó beszámításának szabálya. A módosítás a belföldi illetőségű... »

2023. november 14.
Az Országgyűlés elé benyújtott 2024-es adóváltozások közül jelen blogbejegyzésünkben a társasági adót, az iparűzési adót és a számvitelt érintő változásokat mutatjuk be. Fontos kiemelni, hogy az éves adócsomag tárgyalásán túl idén a Parlament előtt van a globális minimumadó implementációját tartalmazó törvényjavaslat is, melynek az adótörvények módosítását tartalmazó részét jelen... »

2023. november 14.
Az Országgyűlés elé benyújtott 2024-es adóváltozások közül jelen blogbejegyzésünkben az általános forgalmi adót érintő változásokat mutatjuk be. (1) Az áfa bevallás átalakítása (eÁfa) A jogszabálytervezet szerint az adóalanyok a jövőben háromféleképpen nyújthatják be áfa bevallásukat: az eddig megszokott ÁNYK program segítésével a NAV által rendelkezésre bocsátott bevallástervezet... »

2023. november 08.
A november 2-án kihirdetett új szabályok értelmében változnak a gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi tevékenységet (is) végzők kiskereskedelmi adómegállapítási szabályai. A 2024-es évben kezdődő adóévben a kizárólag a gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi tevékenységük miatt az adó hatálya alá tartozó vállalkozások esetén az adót az alábbi adómértékek alkalmazásával kell megállapítani: a... »

2023. október 25.
Napjaink egyik nagyon fontos és aktuális témája a kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) díj szabályai, illetve annak elszámolása. Októberben várhatóan több ezer gazdálkodó fog EPR díjról számlát kapni a koordináló szervezettől, azaz a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-től éppen ezért fontos mielőbb végig gondolni a könyvelési szabályokat és teendőket.  Jelen cikkben összefoglaltuk,... »

2023. október 11.
A gazdasági életben számos okból előfordulhat, hogy egy jogi személyiségű társaság értékesíti a tulajdonában álló egy társaság üzletrészének egészét vagy egy részét. Ilyen ok lehet például a nehéz gazdálkodási helyzet, munkaerőproblémák, tulajdonosi vita vagy anyagi érdek. Az alábbiakban azt a kérdéskört járjuk körül, hogy az üzletrész értékesítésből származó bevétel milyen szerepet játszik a... »

2023. október 11.
A leltározás és a selejtezés a vállalkozás vagyonának értékeléséhez szükségszerű gazdasági események, amelyek amellett, hogy ronthatják a vállalkozás eredményét, adózási következményekkel is járhatnak. Tapasztalataink szerint a vállalkozások gyakran összemossák a fenti fogalmakat, nem különböztetik meg a selejtezést és a leltárhiányt, több esetben a hiányzó eszközöket selejtezésként... »

2023. szeptember 28.
2023. július 20-án lépett hatályba a 320/2023. (VII. 17.) Korm. Rendelet a jelentős térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesülő létesítmény üzemeltetőjét érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról, amely két új, a szén-dioxid kibocsátásban érintett társaságokra vonatkozó fizetési kötelezettség bevezetéséről rendelkezik. A Rendelet hatálybalépésével a szén-dioxid kvóta adó és az... »