Ecovis Tax Blog

 

2024. április 08.
Az adózói várakozásoknak megfelelően a hazai adóhatóság 2024-re is publikálta aktuális ellenőrzési terveit, melynek egyik fókuszába a nemzetközi trendeknek is megfelelően a transzferárak kerültek. A 2023-as évre teljesítendő kibővült transzferár adatszolgáltatási kötelezettség mellett, mely szükségessé teszi már az összevonás indoklását és a tesztelt fél megjelölését, az adóhatóság ellenőrzési... »

2023. december 20.
Jelen blogbejegyzésünkben bemutatjuk a jóváhagyott, de még ki nem fizetett osztalék és a tagi kölcsön követelésről történő lemondás számviteli kezelését, valamint az ezzel összefüggő adózási is illeték szabályokat. Az elengedett osztalékkövetelés számviteli kezelésének számviteli szabályai 2020. november 27-i hatállyal módosultak. Ennek eredményeképpen, ha a jóváhagyott osztalékból származó... »

2023. december 08.
Az őszi adócsomag legfontosabb szabálya a globális minimumadó magyar jogrendszerbe történő bevezetése. A globális minimumadó teljesen új, a magyar szabályokhoz képest eltérő szemléletű adónem, amely potenciálisan a multinacionális vállalatcsoportok hazai tagjait érintik. A GloBE tax célja az, hogy megszüntesse a multinacionális vállalatcsoportok egyes tagjainak aluladóztatatását, oly módon, hogy... »

2023. november 14.
Az Országgyűlés előtt lévő 2024-es adócsomag részleteit bemutató blogsorozatunk utolsó darabjában az adóigazgatási változásokról, a KKV szabályozás változásáról, a reklámadóról, a közművezetékek adójáról és a Robin Hood adóról szóló szabályokat gyűjtöttük össze: Art. (1) Csoportos társasági adóalanyhoz való csatlakozás  A javaslat szerint a tevékenységüket év közben kezdő... »

2023. november 14.
Az Országgyűlés elé benyújtott 2024-es adóváltozások közül jelen blogbejegyzésünkben a jövedéki adót, a népegészségügyi termékadót és a környezetvédelmi termékdíjat érintő változásokat mutatjuk be. Jövedéki adó törvény (1) Adófelfüggesztési eljárás Több ponton is módosulnak, illetve kiegészülnek a Jöt. adófelfüggesztési eljárással kapcsolatos rendelkezései. A módosítások alapvetően... »

2023. november 14.
Az Országgyűlés előtt lévő 2024-es adócsomag magánszemélyek adózására vonatkozó legfontosabb részleteit az alábbiakban foglaljuk össze. Szja (1) Külföldön megfizetett adó beszámítása A javaslat értelmében – az amerikai-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény megszűnéséhez igazodva – módosul a külföldön megfizetett adó beszámításának szabálya. A módosítás a belföldi illetőségű... »

2023. november 14.
Az Országgyűlés elé benyújtott 2024-es adóváltozások közül jelen blogbejegyzésünkben a társasági adót, az iparűzési adót és a számvitelt érintő változásokat mutatjuk be. Fontos kiemelni, hogy az éves adócsomag tárgyalásán túl idén a Parlament előtt van a globális minimumadó implementációját tartalmazó törvényjavaslat is, melynek az adótörvények módosítását tartalmazó részét jelen... »

2023. november 14.
Az Országgyűlés elé benyújtott 2024-es adóváltozások közül jelen blogbejegyzésünkben az általános forgalmi adót érintő változásokat mutatjuk be. (1) Az áfa bevallás átalakítása (eÁfa) A jogszabálytervezet szerint az adóalanyok a jövőben háromféleképpen nyújthatják be áfa bevallásukat: az eddig megszokott ÁNYK program segítésével a NAV által rendelkezésre bocsátott bevallástervezet... »

2023. november 08.
A november 2-án kihirdetett új szabályok értelmében változnak a gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi tevékenységet (is) végzők kiskereskedelmi adómegállapítási szabályai. A 2024-es évben kezdődő adóévben a kizárólag a gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi tevékenységük miatt az adó hatálya alá tartozó vállalkozások esetén az adót az alábbi adómértékek alkalmazásával kell megállapítani: a... »

2023. október 25.
Napjaink egyik nagyon fontos és aktuális témája a kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) díj szabályai, illetve annak elszámolása. Októberben várhatóan több ezer gazdálkodó fog EPR díjról számlát kapni a koordináló szervezettől, azaz a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-től éppen ezért fontos mielőbb végig gondolni a könyvelési szabályokat és teendőket.  Jelen cikkben összefoglaltuk,... »