Az őszi adócsomag a Parlament előtt

2016. november 04.

A múlt pénteken benyújtott és T/12741. szám alatt tárgysorozatba vett őszi adócsomag valamennyi jelentős adónemnél tartalmaz változásokat.

A javaslatok közül különös figyelmet érdemelnek az alábbiak:

A KATA választásánál irányadó bevételi értékhatár 6 millió forintról 12 millió forintra emelkedik, és ehhez kapcsolódva az áfa alanyi adómentesség 6 millió forintról 8 millió forintra nő.

Az illetéktörvény módosítása az ingatlanforgalmazó és lízingcégek ingatlanszerzései esetén az illeték-kedvezmény alkalmazási feltételeit pontosítja.

A szolgáltató adóhatósági célkitűzés jegyében az adózás rendjéről szóló törvény módosításában szereplő „támogató eljárás” lehetőséget ad a feltárt hibák önellenőrzéssel való rendezésére nemcsak magánszemélyek, hanem bármely adózó esetében. A törvényjavaslat - a szokásos piaci ár megállapítására vonatkozó eljárásban hozott döntésekkel szemben - a jövőben csak a bírósági felülvizsgálat jogorvoslati eszközét hagyná meg.

Emellett egy uniós irányelv hazai leképezésével a határokon átnyúló feltételes adómegállapításra, illetve a szokásos piaci ár megállapítására vonatkozó határozatok tekintetében adatátadási kötelezettség kerül bevezetésre más tagállamok és az Európai Bizottság felé.

Egyik legnagyobb várakozás azt az intézkedést övezi, amellyel az idén nyáron elfogadott új jövedéki szabályozás érvénybe léptetését 2017. január 1-ről április 1-re halasztaná a kormányzat, az új rezsimre való átálláshoz hosszabb felkészülési időt biztosítva mind a gazdálkodóknak, mind pedig a vámhatóságnak.

A törvényjavaslat parlamenti bizottsági tárgyalása, illetve általános és részletes vitája november folyamán lezajlik, mivel a kihirdetésre vonatkozó november 30-i határidőt tartani kell.

Érdemes tehát figyelemmel kísérni a törvényjavaslat alakulását és megkezdeni a felkészülést, amelyhez az ECOVIS HUNGARY szakértői készséggel állnak rendelkezésükre!