Csoportos társasági adóalanyoknál a társasági adókötelezettség számviteli elszámolása

2020. március 31.

Cikkünkben szeretnénk ismertetni, hogy a csoportos társasági adóalanyok esetében miként kell a csoporttagoknak számvitelileg elszámolni a társasági adókötelezettséget. Mint ismeretes, a csoportos társasági adóalany jogintézményét 2019. január 1-jével vezették be*, így a hamarosan aktuális társasági adókötelezettség kiszámításánál fontos lehet az alábbiak figyelembevétele.

Mindenekelőtt fontos hangsúlyozni, hogy csoportos adóalanyiság esetében van egy kijelölt csoportképviselő, aki a csoportot az adóhatóság felé képviseli, és ez egyben azt is jelenti, hogy a csoport nevében csak a csoportképviselő nyújt be társasági adóbevallást, nevezetesen a 2019-es adóévet 2020. május 31-ig (pontosabban, mivel a határidő hétvégére esik és 2020. június 1. pedig Pünkösd hétfő, így az azt követő első munkanapig, azaz június 2-ig).  

Ez a gyakorlatban azt fogja eredményezni, hogy a csoportnak egy adófolyószámlája lesz a társasági adónem tekintetében, ahol a csoport adókötelezettsége és annak pénzügyi teljesítése is nyilvántartásra kerül. Természetesen minden csoporttag el kell, hogy készítse a saját adókalkulációját (de fontos, hogy azt nem kell könyvelnie a csoporttagnak csak le kell nyilatkoznia), amelyből a csoport kiszámítja a csoportszintű adóalapot, valamint a csoport szintű társasági adót, amelyből „visszaosztják” a csoporttagokra a rájuk eső adókötelezettséget és minden csoporttag az eredménykimutatás „Adófizetési kötelezettség” sorában ezt a „visszaosztott” adót fogja kimutatni. Ekkor jön be számvitelileg az az érdekes kérdés, hogy ki mit fog kimutatni a könyvekben. Tekintettel arra, hogy a csoportképviselő a teljes társasági adókötelezettséget kimutatja, bevallja és befizeti az adóhatóság felé, így a csoporttagokra eső részeket onnan át kell könyvelnie kapcsolt vállalkozással szembeni követelésre, más szóval a csoporttagokkal szemben. Ellenkező esetben a csoportképviselő mérlegében ez ott maradna, mint az adóhatóság felé történő túlfizetés (azaz a mérlegszámla tartozik egyenleget mutatna, amelyet az adófolyószámlával egy mérlegszámla egyeztetés során nem lehetne alátámasztani).

A másik oldalon ennek ellenkezője fog történni, azaz a csoporttag kimutatja a rá eső társasági adó kötelezettséget, de mivel az adóhatóság felé a csoporttag soha nem fogja megfizetni a rá kiszámított társasági adót, így onnan át kell vezetni a csoportképviselővel szembeni kötelezettségre (kapcsolt vállalattal szembeni kötelezettségre). Pénzügyileg természetesen rendezni kell a követeléseket/kötelezettségeket egymás felé ahhoz, hogy minden tagnál ezek az egyenlegek nullára fussanak.

Amennyiben cikkünk hasznosnak bizonyult és további kérdés merülne fel, keresse bizalommal szakértőinket.

Készítette: Dr. Pályi Zoltán, partner, Ecovis Tax Solution Kft.

* a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 2/A § rendelkezése