Devizahitelek a PBT előtt – lezártuk végre a múltat?

2017. május 30.

A Magyar Nemzeti Bank friss döntése alapján 2017. május 1-től a pénzügyi intézményeknek már nem kell az elszámolási kötelezettség teljesítésének tényét, és az elszámolással, forintosítással kapcsolatos információkat közzé tenniük honlapjukon. A döntés arra utal, hogy az elszámolási ügyek 2017. elején - többségükben az eljárás megszüntetésével - lezárultak.
 
Az MNB által közzétett statisztikai adatok alapján közel 17 ezer elszámolási ügy indult az elmúlt két évben a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) előtt. Az ügyek rendkívüli mennyiségéből is kitűnik, hogy a PBT jelentősen tehermentesítette a bíróságokat, és emellett tudta garantálni a feleknek, hogy az ügyek kivizsgálását követően az eljárások rövid idő alatt lezárulhassanak; mindössze 2300 ügy került bíróság elé a PBT döntését követően.
 
Az esetek 90 százalékában a PBT megszüntette az eljárást, amely arra utal, hogy a pénzügyi intézmények az MNB által meghatározott számítási alapelvek és képletek, valamint az elszámolási törvény alapján helyesen és korrekten jártak el, így a PBT a konkrét számítások elvégzését és vizsgálatát követően az elszámolást helyesnek ítélte meg. A felek 150 esetben egyezséget kötöttek.
 
Ha kérdéses ügyekben a felek egymás között nem tudják rendezni az ellentmondásokat, a kialakult helyzet békés megoldására továbbra is az elsődleges és döntő többségben leghatékonyabb fórum a bíróság helyett a PBT. A PBT a gyors ügyintézés mellett költségmentes vitarendezési lehetőséget biztosít, és az egyezségkötésre, békés megoldásra is komoly esély mutatkozik, szemben a jóval költségesebb és hosszadalmas bírósági perekkel.
 
A bíróságon kívüli békés vitarendezéssel, valamint a PBT eljárásával kapcsolatos személyre szabott tanácsadásért keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal szakértőit, akik készséggel állnak rendelkezésére.