Ingyenes cégalapítás márciustól

2017. március 14.

Az Országgyűlés elfogadta a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről szóló T /13091. számú törvényjavaslatot, ezáltal a jövőben több, a magánszemélyeket és vállalkozásokat terhelő illeték-, illetve díjfizetési kötelezettség megszűnik.

Vállalkozók számára jó hír, hogy 2017 március közepétől nem kell sem illetéket, sem közzétételi költségtérítést fizetni a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság alapítása esetén. A társaságalapítás induló költségei ezáltal több tízezer, de akár 100 000 Ft-tal is csökkenhetnek.

A költségmentesség az általános és az egyszerűsített cégeljárásban történő alapításra egyaránt vonatkozik. A kedvezőbb illetékvonzat jelentette előnyök megszűnése miatt nem érdemes a továbbiakban az egyszerűsített cégeljárásban kötelező, uniformizált szerződésmintához igazodni, hanem a vállalkozók saját igényeik, tervezett cégstruktúrájuk és cégprofiljuk szerint alakíthatják a létesítő okirat tartalmát.

Egyéb cégek alapítása, valamint változásbejegyzési eljárás során az ez idáig szükséges ráfordításokkal továbbra is számolni kell.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal szakértőit, akik készséggel állnak rendelkezésére!