Jogszerű lesz július 1-től a székhelyszolgáltatása?

2017. június 28.

2017. július 1-től szigorodnak a székhelyszolgáltatás szabályai.
 
Számos vállalkozásnak csupán virtuális a cégbíróságra bejelentett székhelye, azaz ott ténylegesen nem működik a cég, csupán a postai küldemények átvételét végzi ez a hatósági nyilvántartásokba bejegyzett cím. A multinacionális vállalatok szép számmal alapítanak leányvállalatokat adózási-, vagy egyéb praktikus okokból ilyen, kifejezetten szolgáltatásra szakosodott társaságok által biztosított székhellyel. Sok kisebb cég pedig könyvelőjének az irodáját veszi igénybe erre a célra. 
 
2017. július 1-től ezen szolgáltatást csak olyan ingatlanban lehet végezni, amely a szolgáltató saját tulajdona, vagy amelyre legalább a szolgáltató használati jogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték.
 
A rendeletben megjelölt „használati jog” mibenléte egyelőre nem egyértelmű a jogalkalmazók számára (ezt elemeztük egy blogbejegyzésünkben), így ennek tartalmát vélhetően a gyakorlat fogja csak kialakítani.
 
Fontos, hogy aki székhelyszolgáltatást vesz igénybe, továbbra is köteles lesz ezt bejelenteni az adóhatóság számára.
 
A korábbi székhelyszolgáltatásra vonatkozó szerződéseket 2017. augusztus végéig az új elvárásoknak megfelelően kell módosítani. A szóban kötött megállapodásokat írásba kell foglalni. Ha az új szabályoknak megfelelő szerződés nem jön létre, a korábbi, székhelyszolgáltatásra irányuló jogviszonyt 2017. augusztus 31. napjáig meg kell szüntetni.
 
A székhelyszolgáltatónak számos kötelezettséget kell folyamatosan teljesítenie, így többek között a cég cégtábláját az ingatlanon elhelyezni, a cég iratait elkülönítetten kezelni, naprakész iratjegyzéket vezetni és minden új küldeményről egy munkanapon belül a megbízóját értesíteni.  Érdemes ezért olyan profi szolgáltatót választani, aki ezen előírásoknak folyamatosan és gördülékenyen eleget tud tenni.
 
Ha székhelyszolgáltatásra van szüksége, esetleg szolgáltatót váltana, a személyre szabott további információért keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal szakértőit, akik készséggel állnak rendelkezésére.