Kötelező árcsökkentés bevezetése, adatszolgálatás az árfigyelő rendszerhez

A 2023. május 5-én kihirdetett szabályozás értelmében árcsökkentést köteles bevezetni azon kereskedő, amely a 4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem tevékenységet főtevékenységként végzi, és amelynek a kiskereskedelmi adóról szóló törvény szerinti nettó árbevétele a 2021-es évben meghaladta az 1 milliárd forintot.

A szabályozás az üzletben folytatott tevékenység mellett kiterjed a csomagküldő kereskedelemre is.

A kereskedőnek 2023. június 1. napja és 2023. szeptember 30. napja között – üzletenként (csomagküldő kereskedelem esetén az annak folytatását elősegítő felületenként) a hét csütörtöki napján 0 órától a  következő hét szerdai napján 24 óráig terjedő időtartamban vagy választása szerinti egybefüggő 168 óra időtartamban úgynevezett akciós időszakokat kell szerveznie. Az akciós időszak alatt a kereskedő köteles legalább egy, az akcióköteles termékkategóriába tartozó termék vonatkozásában árcsökkentést alkalmazni (nem kell árcsökkentést alkalmaznia a kereskedőnek, ha 2023. május 5-én nem forgalmaz legalább 5 különböző, az adott akcióköteles termékkategóriába tartozó terméket).

Az akcióköteles termékek körét a jogszabály az alábbiak szerint rögzíti: baromfihús, sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek, hal, halkonzerv, húskészítmények, tej, tejföl és helyettesítői, joghurt és egyéb savanyított készítmények, egyéb tejtermék, sajt, vaj, margarin és készítményei, egyéb zsiradékok (növényi és állati), kenyér, péksütemények, száraztészta, rizs, egyéb cereáliák, liszt, cukor, tartósított lisztesáru, friss zöldség, friss gyümölcs, gyümölcs- zöldséglé, készételek, fűszerek, ételízesítők, kávé, tea, ásványvizek és üdítőitalok.  

Az árcsökkentés során a kereskedő köteles az adott termékre az árcsökkentést megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább 10 százalékkal alacsonyabb árat alkalmazni. Azzal, hogy a legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi ár meghatározása során figyelmen kívül hagyhatók a termék minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejének lejárta miatt, az azt megelőző 72 órában alkalmazott árak.

A szabályozás értelmében a kereskedő köteles az árcsökkentéssel érintett termék forgalmazására és naponta legalább az általa 2022. évben értékesített átlagos napi mennyiség árusítására olyan módon, hogy a vásárlók kiszolgálása folyamatosan biztosított legyen. A kereskedő emellett köteles az árcsökkentésre vonatkozó tájékoztatót az üzletében jól látható helyre kifüggeszteni, illetve a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan az online felületén feltüntetni.

Az előírások teljesítését a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. 

Szintén új előírás az úgynevezett árfigyelő rendszerbe történő adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése. A szabályozás értelmében a főtevékenységként 4711 – Élelmiszer jellegű boltivegyes kiskereskedelem tevékenységet végző kereskedő, amelynek a kereskedelemről szóló 2005.  évi CLXIV.  törvény 2. § 9. pontja szerinti, a  tárgyévet megelőző lezárt üzleti évben a kereskedelmi tevékenységből származó, konszolidált nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot, adatszolgáltatásra kötelezett. Adatot a kereskedő által forgalmazott, és a külön miniszteri rendeletben megjelölt termékek esetében, azok napi árára vonatkozóan kell megtenni. A kereskedő a napi adatszolgáltatási kötelezettségének első alkalommal 2023. július 1-jén köteles eleget tenni.