Kötelező cégkapu regisztráció - közelgő határidők!

2017. december 05.

A gazdálkodó szervezeteknek be kell jelenteniük a Rendelkezési Nyilvántartásba ún. elektronikus kapcsolattartásra szolgáló hivatalos elérhetőségüket. Ez a hivatalos elérhetőség technikailag egy elektronikus tárhely, amelyet a cégkapus regisztrációval lehet létrehozni és a regisztráció során lehetséges a bejelentést teljesíteni. Az így létrehozott cégkapu regisztráció egy olyan biztonságos, hiteles tárhelyet jelent, amely a 2018. január 1-jétől kötelező elektronikus kapcsolattartást alapjait teremti meg (hivatalos levelek küldése, fogadása), biztosítva a kézbesítés igazolhatóságát és vélelmezhetőségét.
 
Az elektronikus ügyintézést biztosító szervezetek többek között:
 
a) az államigazgatási szervek,
b) a helyi önkormányzat,
c) a törvény vagy kormányrendelet által közigazgatási hatósági jogkör gyakorlására feljogosított egyéb jogalanyok,
d) az Országos Bírósági Hivatal és a bíróságok,
e) az alapvető jogok biztosa,
f) az ügyészség,
g) a közjegyzők,
h) a bírósági végrehajtók,
i) a hegyközségek kivételével a köztestületek,
j) a közüzemi szolgáltatók.
 
A regisztrációt a cegkapu.gov.hu oldalon kell megtenni. A regisztráció határideje 2017. augusztus 30. volt, azonban 2017. december 31-ig még szankciómentesen teljesíthető a regisztrációs kötelezettség. Az igényelt tárhely 2017. december 1-jétől lesz elérhető. 
A fenti regisztrációs eljárással kapcsolatos javaslataink:

  • Javasoljuk, hogy a cég képviseletére jogosult végezze el a regisztrációt;
  • Figyelemmel kell lenni a cégnyilvántartásban szereplő (www.e-cegjegyzek.hu) elektronikus elérhetőség és a cégkapunál regisztrált e-mail cím egyezőségére, ellenkező esetben a cégbejegyzés módosítására van szükség, amely további költségekkel jár;
  • A regisztrációs felületen, amennyiben a rendszer hibát jelez, a „Tovább” gombra érdemes kattintani a kívánt adatok felvitelének céljából;
  • Javasoljuk a regisztráció végén a visszaigazolás megőrzését.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal az Ecovis Tax Solution szakértőit, akik készséggel állnak rendelkezésére!