Közbeszerzés 2017-ben: növekvő díjak, egyszerűbb kifizetés

2017. január 18.

A Közbeszerzési törvény módosításához kapcsolódóan számos további jogszabály is hatályba lépett. Néhány változás és újdonság:
 
A közbeszerzési értékhatárok alatti értékű beszerzések megvalósításáról szóló kormányrendelet még decemberben elfogadásra került. Az új jogszabály - a korábbi tervekkel ellentétben - csak az ajánlatkérők szűk körére irányadó.
 
Kedvezően változtak az építési beruházásokra vonatkozó szabályok. Egyrészt ismét nagyobb hangsúlyt kaphat az ajánlati ár az ajánlatok értékelése során, másrészt megszüntetésre került az alvállalkozók közvetlen kifizetésére vonatkozó, jogalkalmazási nehézségeket eredményező előírás.

További jó hír, hogy ezen utóbbi szabály nem csak a módosítás 2017. január 1-jei hatályba lépése után indult eljárásokban alkalmazható, hanem a már megkötött szerződések teljesítése során is.
 
Előnytelen változás az ajánlatkérők számára, hogy 2017. január 30-tól jelentősen megemelkednek a Közbeszerzési Hatóságnak fizetendő hirdetményellenőrzési díjak, valamint a jövőben kötelező lesz a szerződések módosításáról szóló tájékoztatók ellenőrzése is.
 
A változásokkal kapcsolatos további információért keresse bizalommal az  Ecovis Hungary Legal szakértőit, akik készséggel állnak rendelkezésére!