A közbeszerzési szabályok 2017-ben várható változásai

2016. november 15.

November 8-án elkezdte tárgyalni az Országgyűlés a 2015 végén hatályba lépett közbeszerzési törvény átfogó módosítására október végén benyújtott kormányjavaslatot. A tervezet értelmében az új szabályok többsége várhatóan már 2017. január 1-én hatályba lép.

A törvénymódosítás jelentősen átalakítaná az uniós értékhatárokat el nem érő közbeszerzések szabályait.

A legnagyobb jelentőségű változást a több éve irányadó nemzeti közbeszerzési értékhatárok megemelése jelentheti. A költségvetési törvény módosítására vonatkozó javaslat árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén 8 millió forintról 15 millió forintra, építési beruházás esetén 15 millió forintról 25 millió forintra emeli a közbeszerzési értékhatárokat.

A korábban legalább három, jelenleg négy, a jövőben pedig öt ajánlattevő közvetlen felhívásával induló eljárás alkalmazásának lehetősége a továbbiakban árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén megszűnne, azonban építési beruházásoknál a jelenlegi 100 millió forintos értékhatár helyett a jövőben 300 millió forintos értékhatárig alkalmazható lenne.

A közpénzzel történő felelős gazdálkodás követelményének megerősítésére 2017. január 1-től bevezetésre kerülhetnek a közbeszerzési értékhatárokat el nem érő beszerzések szabályai is. A módosító javaslat szerint az ajánlatkérők az 1 millió forintot elérő értékű szerződéseik megkötése előtt is kötelesek lesznek legalább három ajánlatot bekérni. Ezen beszerzésekre vonatkozó részletszabályokat kormányrendelet fogja megállapítani.

A T/12738 törvényjavaslat teljes szövege itt elérhető.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal szakértőit, akik készséggel állnak rendelkezésére!