A NAV fókuszában a transzferárak 2024-ben

Az adózói várakozásoknak megfelelően a hazai adóhatóság 2024-re is publikálta aktuális ellenőrzési terveit, melynek egyik fókuszába a nemzetközi trendeknek is megfelelően a transzferárak kerültek.

A 2023-as évre teljesítendő kibővült transzferár adatszolgáltatási kötelezettség mellett, mely szükségessé teszi már az összevonás indoklását és a tesztelt fél megjelölését, az adóhatóság ellenőrzési terve a tanácsadói szakma várakozásaival egyetemben tovább erősíti a helyes transzferárazási gyakorlatok fontosságát.

A most megjelent kiadványában a NAV transzferár szempontból két kulcsfontosságú területet is megjelölt, melyek a 2024-es ellenőrzések célkeresztjébe kerültek:

  • Kiemelt adózók ellenőrzése

Hasonlóan a korábbi évi gyakorlathoz, 2024-ben is tovább folytatódik a kiemelt és legnagyobb adózók vizsgálata. Fő prioritást élvez a vizsgálatok körében a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott elszámolóárak, azaz a transzferárak ellenőrzése. Emellett a szokásos piaci árat meghatározó határozatokban foglaltak ellenőrzése - különös tekintettel a kritikus feltételrendszerre - szintén az adóhatóság kiemelt 2024. évi ellenőrzési feladatának számít.

  • Adatszolgáltatások ellenőrzése

Az adóhatóság a digitalizáció térnyerését kihasználva, kiemelten fontosnak tartja az adózói adatok folyamatos monitorozását a 2024-es év során. A transzferárakat érintő kötelező adatszolgáltatás is már gyors hatósági felismerést tesz lehetővé, mely a NAV szakembereinek kiemelt figyelme alá eshet. Az elmulasztott vagy valótlanul kitöltött elektronikus transzferár adatszolgáltatás az adóhatóság figyelmét könnyen a csalárd adózói magatartás felé terelheti.

Összegezve a fentieket, nem dőlhetnek hátra a transzferárakban érintett adózók a 2024-es évben sem. Továbbra is hangsúlyozzuk a megfelelő transzferár kialakítási és dokumentálási feladatok fontosságát, melyek hiánya jelentős adókockázatba sodorhatja az óvatlan adózókat.