Súlyos bírság és „fekete lista” várhat a szabályszegő webshopokra

2016. december 14.

2017. január 1-jétől várhatóan jelentősen megemelkedik a szabálysértő webshopokat üzemeltető vállalkozásokkal szemben kiszabható bírság mértéke, továbbá a súlyos jogsértést elkövető webáruházakról és üzemeltetőikről a minisztérium nyilvános adatbázist fog fenntartani. A törvénymódosítási javaslat már az Országgyűlés előtt van.

A webáruházakkal kapcsolatban érkezett kiemelkedően sok fogyasztói panasz hatására súlyosbítani kívánják az elektronikus kereskedőkkel szembeni bírság összegét, ezzel is támogatva a szabályszerű működést. Az új szabályozás elsődlegesen a webáruházakat fenntartó micro-, kis- és középvállalkozásokat érintheti, ugyanis ismételt jogsértés esetén a bírság összege számukra már nem 15 ezer és 500 ezer Ft között, hanem 200 ezer és 2 millió Ft között fog mozogni.

Az egyébként azonnal szankcionálható multinacionális vállalkozások visszatérő jogsértése esetében szintén megemelkedhet a kiszabható bírság minimumösszege, a maximális érték azonban megmaradna az eddigi 500 millió Ft. Irányadó maradna azon szabály is, hogy a fogyasztók széles körét érintő, vagy az egészséget, testi épséget sértő jogsértés esetén a bírság maximumok a fenti összegeknél jóval magasabbak lehetnek: KKV-k esetében az éves nettó árbevétel 5%-a, multik esetén 2 milliárd Ft.

A bírságok összegeinek megemelése mellett további érv is szól majd a szabályszerű működés mellett, ugyanis a fogyasztóvédelemért felelős minisztérium holnapján elérhető lesz egy nyilvános adatbázis. Ebben azok a jogerős fogyasztóvédelmi, GVH vagy bírósági határozatok lesznek olvashatók, melyek az elektronikus kereskedelemben elkövetett súlyos jogsértések miatt születtek meg.  Az adatbázis a döntéseken túlmenően – várhatóan 2 éven keresztül - tartalmazni fogja az érintett vállalkozások adatait, illetve a szabálysértő honlapok címeit is, mindezt ráadásul keresőfelülettel együtt, így a fogyasztók már az online vásárlásuk előtt tájékozódhatnak majd az értékesítő vállalkozás korábbi jogsértéseiről.

A T/12733 számú törvénymódosítási javaslatról bővebben itt olvashat.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal szakértőit, akik készséggel állnak rendelkezésére!