Számlák online adatszolgáltatását érintő változások - indul a NAV 1.1 XSD séma

Az adóhatóság közleménye szerint 2019 május 02-től kötelező lesz a közzétett új XSD séma használata a számlák online adatszolgáltatásával kapcsolatban. Hírlevelünkben összefoglaltuk a főbb változásokat melyek a következők:  

  1. Az árfolyam használata kötelezővé válik, azaz minden esetben szerepeltetni kell az adatszolgáltatásban. Eddig az árfolyam csak opcionális volt, viszont májustól mind a devizás tételek esetében, mind pedig a forint összeggel kiállított számlákra vonatkozóan is jelenteni kell az árfolyamot (ez utóbbi esetében 1-es jelölést kell használni az árfolyam mezőben). Fontos ugyanakkor, hogy ezen technikai adatszolgáltatási információkérés semmiképpen nem jelenti azt, hogy a számla kötelező adattartama lenne az alkalmazott árfolyam.
  2. Konkrét mennyiségi egységeket határoz meg az új XSD séma, amelynek megfelelően a mennyiség egység a következő lehet: darab, kilogramm, tonna, KWh, nap, óra, perc, hónap, liter, kilométer, köbméter, méter, folyóméter, karton, doboz, saját 
  3. A helyes Áfa-kulcsokat validációval kényszeríti ki a rendszer, ezért csak az alábbi értékek kerülhetnek ebbe a mezőbe:
    • Normál és gyűjtőszámla esetén csak:  0.05 ;  0.07;  0.12;  0.18;   0.2;  0.25;  0.27;
    • egyszerűsített számla esetén pedig csak:  0;  0.0476;  0.1525;  0.1667;  0.2;  0.2126;
  4. A dátum mező estében (Értéke „ÉÉÉÉ-HH-NN” alakú) korlát kerül bevezetésre melynek értelmében 2010.01.01-nél korábbi érték nem adható meg. Ez a korlát vonatkozik a teljesítési dátumra, számla keltére, esedékességre, elszámolási időszak dátumára.
  5. Kötelező válik az áfamérték szerinti összesítés és a rendszer figyelmeztetés küld, ha a tételsorok nettó értékének összege nem egyezik meg a számlaösszesítőben szereplő nettó értékkel az adott ÁFA kulcs vonatkozásában.
  6. Az 1.1 verziójú XSD sémával kapcsolatosan új blokkoló validációs hibakódok kerülnek bevezetésre, ezek a blokkoló validációs hibák olyan tartalmi hibát jeleznek, melyek az adatszolgáltatás sikerességét megakadályozzák. Ilyen hiba megjelenésekor a számla adatszolgáltatást nem lehet sikeresnek tekinteni, a beküldött adatokat minden esetben javítani kell! 

A fentieken túl szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy 2020. január 1-ével a 2.0 interfész verzió kerül bevezetésre a 1.1 helyett, ezért már most érdemes elkezdeni a felkészülést illetve az egyeztetést az informatikusokkal.

Szerző: Dr. Pályi Zoltán, ECOVIS Tax Solution partnere