Új kötelező elem a bérleti szerződésekben

2016. április 18.

Mint ismeretes, az energetikai tanúsítvány egy olyan minősítési dokumentum, amely az adott ingatlan energiafogyasztását mutatja be. Az energiafogyasztás mértéke határozza meg, hogy egy ingatlan milyen besorolású lesz, ami minimális energiaigényűtől (AA++) egészen a kiemelkedően rossz (JJ) minősítésig terjedhet.

Ilyen energetikai tanúsítványt 2016. január 1-től már nem csak az ingatlan adásvételi szerződéseknél kötelező készíteni, hanem már szinte valamennyi ingatlanra vonatkozó bérleti szerződésnél is. Az adásvételi szerződésekre vonatkozó kivételeket a bérleti szerződéseknél is alkalmazni kell, így például az 50 m2-nél kisebb alapterületű ingatlanok és az évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épület bérbeadása esetén nem lesz szükséges az energetikai tanúsítvány készítése.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően a bérleti szerződésekben is rögzíteni kell, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint szükséges-e tanúsítványt készíteni, avagy sem. Amennyiben igen, úgy a szerződésnek a tanúsítvány azonosító kódját is tartalmaznia kell, valamint a bérlő nyilatkozatát, hogy a tanúsítványt, vagy annak másolatát a bérbeadótól átvette.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal jogi szakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésére!