Új uniós adatvédelmi szabályozás

2016. július 11.

Az Európai Parlament és Tanács elfogadta az új általános adatvédelmi rendeletet (General Data Protection Regulation – GDPR), amely 2018-tól közvetlenül végrehajthatóan szabályozza az adatvédelem kérdését az összes tagállamban.

Az Európai Bizottság 2012-ben kezdte meg a közösségi adatvédelmi szabályozás reformját, mert az 1996-ban elfogadott adatvédelmi irányelvet a digitális fejlődés meghaladottá tette.

Az általános adatvédelmi rendelet egyik célja, hogy az emberek jobban ellenőrzést gyakorolhassanak személyes adataik felett. Így a rendelet könnyebb hozzáférést biztosít a személyes adatokhoz, könnyebb lesz személyes adatokat továbbítani szolgáltatók között, illetve az adatkezelő vállalatoknak és szervezeteknek a lehető leghamarabb be kell jelenteniük a nemzeti felügyeleti hatóságnak a súlyos adatsértéseket, hogy a felhasználók megfelelő intézkedéseket hozhassanak.

Számos könnyítés mellett (bejelentési kötelezettség enyhítése, kkv-k mentesülnek az adatvédelmi tisztviselő kijelölésének kötelezettsége alól) az adatkezelőkre szigorúbb szabályokat állapít meg a rendelet, az átláthatóság, elszámoltathatóság hangsúlyosabbá válik, illetve a teljes adatkezelési folyamatnak transzparensnek kell lennie.

Az általános adatvédelmi rendelet újdonsága, hogy annak hatálya – bizonyos feltételek fennállása esetén – kiterjed az EU-n kívüli adatkezelést végző társaságokra is, amennyiben azok EU-s magánszemélyek vagy cégek adatait kezelik.

A témával kapcsolatosan az alábbi linken talál részletes információt.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal jogi szakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésére!