Változások az EKAER rendeletben

2016. október 28.

2016. október 13-i hatállyal módosult az EKAER rendelet, kiterjesztve a bejelentés alóli mentességet a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművekkel történő fuvarozás alábbi esetére:
                                           
„4. § (1) g) ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek, ha azok együttes bruttó tömege a 2500 kg-ot és azok együttes adó nélküli értéke az 5 millió forintot nem haladja meg”
 
A fentiek alapján tehát az útdíjköteles gépjárművek mellett a nem útdíjköteles, de felrakodás után 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek esetén is akkor szükséges csak bejelentést tenni nem kockázatos termékek esetében, amennyiben azok bruttó tömege a 2,5 tonnát, vagy adó nélküli értéke az 5 millió forintot eléri, vagy meghaladja.
 
Korábbi hírlevelünkben már említésre került az ezzel ellentétes értelmezést tartalmazó, a NAV EKAER oldalára feltett összefoglaló táblázat, amely alapján a nem kockázatos termékek fuvarozása esetén határértékeket nem szükséges figyelembe venni, azaz 3,5 tonnás össztömegű nem útdíjköteles gépjárművek esetén automatikus a bejelentési kötelezettség. Ez a táblázat azonban még az EKAER rendelet módosítását megelőzően került elkészítésre, ezért  felhívnánk a figyelmet, hogy mivel azt még nem frissítették, az nem a jelenleg hatályos, hanem csak a 2016. augusztus 1. és október 12. között hatályos szabályok értelmezésére alkalmazható.
 
További módosítás, hogy 2016. október 13-tól a Vámkódex rendelkezései szerinti engedélyezett gazdálkodók számára is lehetővé tették az egyszerűsített adattartalmú bejelentést, amely jelentős adminisztrációs könnyítés, hiszen a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámadatot kell rögzíteni az EKAER rendszerbe.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal az Ecovis Tax Solution szakértőit, akik készséggel állnak rendelkezésére.