Változik a behajtási költségátalány kezelése a beszámolókban

2016. május 02.

A korábbi kereskedelmi ügyletekhez köthetően már bekövetkezett fizetési késedelmek miatt a társaságok könyveiben, illetve az előző gazdasági évek mérlegében behajtási költségátalányként kimutatott kötelezettségeket, a 2016. évi IX. törvény hatálybalépésével egyidejűleg, az egyéb bevételekkel szemben kell megszüntetni, ha a jogosult eddig az időpontig a behajtási költségátalányt a kötelezettől nem követelte.

Ez azt jelenti, hogy azon cégeknél, amelyeknél a 2015. évi éves beszámoló könyvvizsgálata a hivatkozott törvény hatályba lépéséig lezárult, és a beszámolót a taggyűlés illetve közgyűlés már elfogadta, a kötelezettség megszüntetése az egyéb bevételekkel szemben a 2016. üzleti évet érintő könyvelési tétel lesz.

A törvényjavaslat indoklása azt is leszögezi, hogy a korábban kimutatott kötelezettségeknek a 2016-ban egyéb bevételként való elszámolásával a gazdasági társaságok mentesülnek az önellenőrzési kötelezettség alól, mind számviteli, mind adózási szempontból, amennyiben a könyvelés előző évekkel kapcsolatos kötelezettségek megszüntetésére vonatkozik.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal szakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésére!