Az ügyvédi ingatlanközvetítés

Az ügyvédek is végezhetnek ingatlanközvetítői tevékenységet a 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakástörvény) 64/C. § (5) bekezdése és az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ügyvédi tv.) alapján.
A témában az érdeklődőknek érdemes elolvasni az ingatlan.com Tudástár oldalán készített interjút Dr. Zalavári György ügyvéddel.
Az ügyvédi ingatlanközvetítéshez az ügyvédeknek a jogi képzettségre és az ingatlanokkal kapcsolatos tapasztalataikra tekintettel a többi ingatlanos számára kötelező külön szakképesítés nem szükséges, de az ingatlanközvetítői tevékenység üzletszerűen történő végzésének feltételeiről és a nyilvántartásba vétel részletes szabályairól szóló 499/2017. (XII. 29.) Korm. rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek meg kell felelniük, és az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságnak is nyilvántartásba kell vennie őket.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL
Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama
További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ingatlanközvetítői tevékenységet rendelkezése alapján is végezhetnek a fent említett ingatlanközvetítői OKJ-s szakmai képesítés nélkül. A jogszabály szerint ez egy úgynevezett kiegészítő ügyvédi tevékenység, amelyet az ügyvédek a klasszikus ügyvédi feladataik mellett elláthatnak.
Annak az ügyvédnek, aki kiegészítő jelleggel ingatlanközvetítői tevékenységgel akar foglalkozni, nem csak az ügyvédi tevékenység gyakorlásához szükséges, jogszabályokban meghatározott feltételeknek, hanem az ingatlanközvetítői tevékenységre irányadó jogszabályokban foglalt előírásoknak is meg kell felelnie.
Speciális előírás az ügyvédek számára, hogy ugyanazon ügyfél számára, egyidejűleg, azonos tranzakcióban klasszikus ügyvédi és ingatlanközvetítői tevékenység csak akkor végezhető, ha ehhez az ügyfelek kifejezetten írásban hozzájárulásukat adják. Ilyenkor az ingatlanközvetítést végző ügyvéd helyett az adásvételi szerződés elkészítését, ellenjegyzését az ügyvédi iroda egy másik tagja már nyugodtan elvégezheti.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)
JÖN, JÖN, JÖN!!!
Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, kb. 700 oldal
Megjelenés: 2023. november vége
Kedvezményes előrendelési ár 2023. december 15-ig:
22.900 Ft + áfa helyett 18.900 Ft + áfa

Előrendelés ITT>>

Ha ingatlant kíván értékesíteni, érdemes felkeresnie egy ingatlanközvetítői tevékenységgel is foglalkozó ügyvédet, aki a klasszikus ügyvédi tevékenysége mellett jogosult az Ön számára az ingatlan értékesítése során is közvetítőként közreműködni.
The post Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024 appeared first on Jogadó Blog.