Az új Uniós Vámkódex

2016. augusztus 25.

Az Európai Unió gazdasági alapját jelentő vámunió szabályozásában új mérföldkövet jelent a 2016. június 1-től hatályba lépett Uniós Vámkódex (UVK), amely egy átfogó, számos területen újítást jelentő és közvetlen hatállyal alkalmazandó uniós joganyag.
 
A vámjog megújítását célzó, a digitális gazdaság kihívásaihoz igazodó és az uniós gazdálkodók versenyképességének javítását szolgáló komplex szabályozás komoly kihívást jelent a jogalkalmazók számára, mind hatósági, mind ügyfél oldalon.
 
Az UVK-hoz kapcsolódó kétszintű uniós végrehajtási rendeleti szabályozás és a tagállami jogalkotói hatáskörben született nemzeti vámjogi rendelkezések legfontosabb újításai a hatósági eljárásoknál, a vámjogi képviselet ellátásánál, a vámeljárásoknál, a vámjog szempontjából kiemelt ügyfél helyzetű engedélyezett gazdálkodói kedvezményeknél, a vámbiztosítékoknál és a nemzeti szankciórendszernél mutatkoznak.
 
A hatalmas terjedelmű elméleti szabályozás alkalmazásának fokozatos gyakorlati bevezetését – a korábbi engedélyek meghatározott feltételek szerinti továbbélésével és egy három éves átmeneti idő alatt végzett újraértékelési folyamattal – segítő átmeneti periódus kihívásai várhatóan felértékelik a körültekintő és magas szintű vámszakmai tanácsadás szerepét, amelyben ügyfeleink számíthatnak a segítségünkre.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal szakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésére!