Cégadatváltozások bejegyzésének hatálya

A cég alapítását követően a vállalkozások életében számos olyan helyzet adódhat, amikor szükség van cégadatváltozások bejegyzésére. Ezek a változások lehetnek például a cég nevének, címének vagy főtevékenységi körének módosítása vagy a jegyzet tőke felemelése, leszállítása vagy akár a cég törlése.
A cégnyilvántartás a cégadatok kapcsán tartalmazza a változás bekövetkeztének időpontját. Az adatváltozásnál eltérhet, hogy az mikor lép hatályba (mikortól érvényes) és ténylegesen mikor jegyzi be a bíróság. A változás időpontjának feltüntetése hiányában vagy ellentmondó adatok esetén a cégadat változásának időpontja alapesetben az alapul szolgáló határozat meghozatalának a napja.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL
Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama
További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Azonban van egy kivétel: a vállalkozás a jegyzett tőke leszállításának időpontját előre nem határozhatja meg, itt a változás időpontja a cégbírósági bejegyzés napja.
A cég a változásbejegyzési kérelemben – bizonyos esetek kivétellel – előre meghatározhatja az adatváltozás időpontját. De ez nem lehet korábbi, mint a változás alapjául szolgáló határozat meghozatalának napja. Ennek tipikus esetén az átalakulás bejegyzésének tervezett időpontja.
Gyakori bizonytalanságot hoz a cégvezetőknek, hogy a cégadatváltozásokról szóló határozat megszületését követően, de még a bejegyzése előtt az új adatot (például új cégnevet, székhelyet) szabad-e már használni a cég ügyeiben. Ekkor még a cégnyilvántartás nem tartalmazza a bejegyzett adatok között az új információt, legfeljebb a „bejegyzés alatt” megjegyzéssel lehet megtalálni a cégadatbázisban.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)
Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.
Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa

Megrendelés ITT>>

A módosító, cégtulajdonosi határozat napjára visszamenőleg bejegyzett adatok kapcsán ezen átmeneti időben Dr. Zalavári György ügyvéd javasolja mind a régi, mind az új adat feltüntetését a hivatalos iratokban.
Amennyiben cégjoggal kapcsolatos jogi kérdése merülne fel, keresse a cikk szerzőjét, Dr. Zalavári György ügyvédet.
The post Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024 appeared first on Jogadó Blog.