Célegyenesben az új ügyvédi törvény

2017. április 11.

A készülő új ügyvédi törvény tervezetét társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Igazságügyi Minisztérium. Az előterjesztés a Kormány honlapján érhető el.
 
A tervezet az ügyfelek számára is érdekes változásokat tartalmaz,  ezért a teljesség igénye nélkül kiragadunk néhány, a hatályos szabályokat módosító rendelkezést:

- A tervezet szerint a jövőben nem érvényesíthető bíróság előtt a teljes ügyvédi munkadíj kétharmad részét meghaladó sikerdíj.  

- Jelentősen emelkedne az ügyvédi felelősségbiztosítás legkisebb mértéke, a jelenlegi 5 millió forintról 15 millió forintra nőne a biztosítás káreseményenként számított legalacsonyabb összege.

- Bővülne az ügyvédként kiegészítő jelleggel folytatható tevékenységek köre, a tervezet szerint a jövőben biztosítási, illetve munkaügyi tanácsokért is fordulhatnak az ügyfelek ügyvédeikhez, valamint a bizalmi vagyonkezelési tevékenység is felkerült a listára.  

- Megjelenik a tervezetben a már évek óta emlegetett kötelező szakmai továbbképzés teljesítésének kötelezettsége.  

- Érdekes, hogy a javaslat lazítana az összeférhetetlenségi szabályokon: Ha a minisztérium tervezetével egyezően kerül elfogadásra az új törvény, úgy a jövőben gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységét is elláthatják az ügyvédek.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal szakértőit, akik készséggel állnak rendelkezésére!