Magas bírságra számíthat, ha nem jelentkezik be az adatvédelmi nyilvántartásba

2017. május 23.

Tavaly már nagymértékben, 7 ezerről 17 ezerre nőtt az adatvédelmi nyilvántartásba történő bejelentkezések száma. Az adatvédelmet érintő mintegy 1000 bejelentés közel fele esetében azonosítottak jogellenes adatkezelési gyakorlatot. A bírság mértéke az európai átlaghoz képest még alacsony, de ez az egységes európai adatvédelmi rendelet hatályba lépésének köszönhetően 2018 májusától jelentősen nőni fog. Minderről Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnöke számolt be a 2016-os évét összegző sajtótájékoztatóján.
 
Érdemes utánanézni, érintett lehet-e az Ön vállalkozása!
 
Habár az adatvédelmi nyilvántartásba bejelentkezésről sokan úgy vélik, hogy az kizárólag adatbázis építésekhez, tömegesen kiküldött DM levelekhez kapcsolódik, könnyen előfordulhat, hogy saját vállalkozásuk is az érintett körbe tartozik és végez bejelentés köteles adatkezelést. Például egy egyszerű webshop üzemeltetése is adatkezelést von maga után, és ha a webshop az általa kezelt adatot direkt marketing célokra használja, vagy csak továbbítja az általa megbízott futárcégnek, máris kötelező a bejelentkezés.
 
Az adatvédelmi nyilvántartást a NAIH vezeti. A nyilvántartás online módon, bárkinek szabadon hozzáférhető, a nyilvántartott szervezeteket keresőmotor segítségével lehet azonosítani a NAIH honlapján. A nyilvántartásba vételt követően a bejelentkezett szervezet saját nyilvántartási számot kap, amelyet fel kell tüntetni valamennyi hírlevélen, marketing tartalmú üzenetben.
 
Amennyiben a bejelentés elmarad és ez a NAIH tudomására jut, komoly bírság kiszabására számíthat az érintett.
 
A bejelentkezés módjával, feltételeivel kapcsolatban, és a témához illő minden egyéb kérdésben keresse az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőit!