NAV tájékoztató - hasznos alapterület fogalma az áfa törvény értelmében

2016. augusztus 30.

Az adóhatóság honlapján megjelent egy segédlet azzal kapcsolatban, hogy a kedvezményes (5%-os) adómérték alkalmazásakor a jogszabályban meghatározott négyzetméter adatok vizsgálata során hogyan kell értelmezni a hasznos alapterület fogalmát.

Az áfa törvény 259. §-a 2016. június 16-ától hatályos kiegészítése értelmében az összes hasznos alapterület számítása során az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) szerinti összes hasznos alapterület fogalmát kell alapul venni.

A közelmúltban felmerült megkeresésekre tekintettel úgy látta az adóhatóság, hogy indokolt tájékoztató formájában is kitérni az egyes értelmezési kérdésekre. A tájékoztató választ ad arra, hogy a hasznos alapterület számítása során miként kell figyelembe venni a padlást (beépítetlen tetőtér), a beépített tetőteret, a pinceszintet, a külső tartózkodókat.

A tájékoztató teljes szövege itt érhető el.

Személyre szabott további információért keresse bizalommal az Ecovis Tax Solution szakértőit, akik készséggel állnak rendelkezésére!