Nyugdíj részmunkaidő esetén

Tényleg duplán rosszul járhat, ha részmunkaidős állásból megy nyugdíjba?

Sok téves információ kering azzal kapcsolatban, hogy a részmunkaidő milyen befolyással van a nyugdíjkorhatár elérésére és a nyugdíj összegére.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni: a részmunkaidőben eltöltött munkaviszonynak nincs szerepe abban, mikor mehet valaki nyugdíjba, és a jogosultság szempontjából ez nem arányosítható.

Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a jogszabályban meghatározott nyugdíjkorhatárt betöltötte és legalább 20 éves szolgálati idővel rendelkezik. Lényegtelen, hogy teljes- vagy részmunkaidőben dolgozott ez idő alatt.

Ugyanakkor a nyugdíj összegének számítása a szolgálati idő hosszától és a havi átlagkereset összegétől függ – és ez utóbbi tényezőnél már jelentkezhet különbség a részmunkaidősök számára. A kulcsszó pedig a „minimálbér”.

Hogyan számolják a biztosítási időt, ha a részmunkaidős munkavállaló bére nem éri el a mindenkori minimálbér összegét? Jogszerűen fizet-e a munkáltató kevesebbet? Milyen esetben nem éri semmilyen hátrány a nyugdíj megállapítása során?

Ezekre a részletekre is kitérünk blogbejegyzésünkben, mely közérthető példákkal segíti a szabályozás megértését, és igyekszik tisztázni a kérdést: mi az összefüggés a nyugdíj és a részmunkaidő között.

Szakértőinktől