Pótolható-e az ünnepnapra eső szülői kapcsolattartás?

Az ünnepek közeledtével a legtöbb elvált szülő között előforduló nézeteltérés a közös gyermek ünnepnapon való hollétéből adódik. A házasság felbontása során, amennyiben a házastársaknak közös gyermekük, gyermekeik vannak, a szülői felügyeleti jogot érintően is dönteniük szükséges. Abban az esetben, ha közös szülői felügyeletben állapodnak meg a felek, a törvény nem írja elő kötelező érvénnyel azt, hogy a kapcsolattartás részleteit is meghatározzák. 
A kapcsolattartás szempontjából sarkalatos pontot jelentenek az ünnepek, leginkább a karácsony, nem hiába sokasodnak meg ebben az időben, illetve karácsony után az ügyek a gyámhatóságoknál, bíróságoknál. Az ünnepnapokon történő kapcsolattartás vonatkozásában pedig jogszabályi változás történt 2021. december 2. napjától, amire most az ünnepek közeledtével szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét. 

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL
Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama
További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Korábban a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Gyer.) 30. § (5) bekezdése azt mondta ki, hogy az ünnepnapokra eső kapcsolattartás nem pótolható. Ám ezt az Alkotmánybíróság a 30/2021. (XII. 1.) számú határozatában megsemmisítette. Erre való tekintettel nem fogadta el a bíróság annak az apának a kérelmét, aki a kapcsolattartás megsértésének megállapítását kérelmezte, mivel az előre leegyeztetett december 26-a helyett az édesanya a december 21-ét ajánlotta fel a gyermekkel való találkozás pótlásra az édesapának.
Az Alkotmánybíróság alaptörvényellenesnek ítélte meg azt, hogy az ünnepnapra eső kapcsolattartás nem pótolható, továbbá kifejtette, hogy a kapcsolattartás pótlásának jogintézménye biztosítja a találkozást a különélő szülő és gyermek között, így amennyiben a szülő a neki fel nem róható okból nem tud azon részt venni, méltánytalan lenne az, hogy annak pótlására a jogszabály nem ad lehetőséget. 
A korábbi szabályozás jogalkotói célja vélhetően abból ered, hogy az ünnepnapra eső kapcsolattartás elmaradását egy átlagos hétköznapra eső találkozás nem pótolja kellő mértékben. Az Alkotmánybíróság határozata szerint az ünnep pótlólagos megélése sem lehetetlen minden esetben, emellett a pótlás kizárásának lehetősége egy alaptörvény ellenes korlátozás, amely sérti az Alaptörvény VI. cikk (1) bekezdését, amely szerint mindenkinek joga van a kapcsolattartáshoz.

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE MAGYARÁZATA 2023
Az Mt. és a Ptk. munkaviszonyra vonatkozó szabályai
Itt az utóbbi évek legjelentősebb Munka Törvénykönyve módosítása!!!
Bővített kiadás magyarázatokkal, az ítélkezési gyakorlatból vett példákkal és a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjainak értelmezésével

Szerzők: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 600 oldal
Megjelenés: 2023. február 6.

Előrendelés ITT>>

Éppen ezért érdemes a fentieket figyelembe venni, mielőtt a gyámhatósághoz, bírósághoz fordulna a kapcsolattartás elmaradását sérelmező szülő.
The post A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE MAGYARÁZATA 2023 appeared first on Jogadó Blog.