Változások és újdonságok 2019 elejéről

2019. február 06.

Szeretnénk figyelmébe ajánlani néhány fontosabb szakmai újdonságot, valamint a civil szervezetek beszámolóját is érintő rendelet változást.

A Könyvvizsgáló Kamara mentori szabályzatának módosulása

A mentori értékelést a mentori év végét követő 90 napon belül meg kell küldeni a Kamara részére, valamint nem igazolhatja a szakmai gyakorlatot olyan könyvvizsgáló vagy könyvvizsgáló cég, aki/amely a megelőző 3 évben fegyelmi eljárásban büntetést kapott vagy a legutolsó lefolytatott minőségellenőrzésen intézkedésre került sor.

A könyvvizsgálókat érintő szakmai kompetencia vizsga változása

Új vizsgamódszert dolgoz ki a Kamara, melyben a hangsúly a jövőben áttevődik arra, hogy a jelölt   gyakorlatorientált könyvvizsgálói ismereteinek felmérését tegye lehetővé az utolsó vizsga. 2019 még egy átmenetei időszak lesz, így most még a vizsgázó dönthet arról, hogy az előző vagy az új vizsgamódszert választja.

Civil szervezetek beszámolója

Több számviteli kormányrendelet is változott 2019-ben, így például a nyugdíjszolgáltatókra, az egyéb szervezetekre és a civil szervezetekre vonatkozó is. Kiemelném, hogy a civil szervezeteknél rögzítésre került, hogy a beszámolónak egyértelműen részét képezi a kiegészítő melléklet (a mérleg és az eredménykimutatás mellett).

Személyre szabott további információért keresse bizalommal szakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésére!