Veszélybe kerülnek az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanok esetén igényelt CSOK támogatások

2016. május 31.

Mint az bizonyára mindenki előtt ismert, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (továbbiakban: CSOK) 2015. július 1-től igényelhető az erre szerződött hitelintézeteknél.

A CSOK mértéke a meglévő (vagy vállalt) gyermekek számától függően akár 10 millió forint is lehet. A Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb állásfoglalása szerint – mellyel a vonatkozó jogszabályokat értelmezi –, lakásvásárlás esetén kizárólag a támogatott személy tulajdonába kerülhet az ingatlan, vagyis osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanok megvásárlása esetén a kedvezmény nem igényelhető!

A fenti állásfoglalás hatására egyelőre úgy tűnik, hogy a közreműködő hitelintézetek a már megkötött szerződések alapján is csak abban az esetben folyósítják a CSOK összegét, amennyiben a közös tulajdonban álló lakóépület tulajdonosai az ingatlant társasházzá alakítják át.

Tekintettel arra, hogy az ingatlanok társasházzá alakítása több bizonytalan tényezőtől függ, és meglehetősen körülményes, tanácsos a CSOK-ot kizárólag olyan ingatlanok megvásárlásához igénybe venni, ami önálló ingatlan (pl. családi ház), avagy saját helyrajzi számmal rendelkező társasházi lakás.  

Személyre szabott további információért keresse bizalommal jogi szakértőinket. Készséggel állunk rendelkezésére!