Visszautasíthatja-e a webshop a megrendelésünk teljesítését?

A webshop szerződésszegése tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet.

Mit tehetünk, ha nem mondanánk le a webshop részéről visszaigazolt megrendelésünkről? Ha ragaszkodunk a kedvező áron hirdetett termékhez, és nem szeretnénk utólag jelzett készlethiány miatt elállni a vásárlástól? Hiszen a webshop a megrendelés visszaigazolása előtt ellenőrizheti a készletet, vagy berendelhet újabb szállítmányt. A teljesítés megtagadására ez nem tűnik jogos indoknak.

Mi állhat e mögött? Akciós áron meghirdetett termékeknél gyakran tapasztalhatunk „túlkínálatot”, azaz a meghirdetett áron több megrendelést fogad be a webshop, mint amit ténylegesen teljesíteni képes, majd készlethiányra vagy egyéb indokra hivatkozva megtagadja a megrendelés teljesítését.

Mindezt a digitalizált formájú szerződések körüli bizonytalanság teszi lehetővé, hiszen nem mindig egyértelmű, mikor is jött létre valóban a szerződés.

Cikkünkben feltárjuk ennek a gyakorlatnak a jogi hátterét. Bemutatjuk közérthetően

  • a szerződéskötés folyamatának lépéseit, a webshop mozgásterét és a jogszabályi kötelezettségeket,
  • a szerződésszegésre vonatkozó Ptk. előírásokat,
  • és a késedelem jogkövetkezményeit a vásárló lehetőségeivel.

A webshoptulajdonosoknak pedig érdemes tisztában lenniük azzal, hogy a fent leírt magatartás tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálódását is magával vonhatja.

Szakértőinktől