Közbesz blog

Hírek

Itt olvashatóak azok a szakmai aktualitások és rövidhírek, melyek saját szerkesztőségi anyagaink mellett együttműködő partnereinktől származó információkat is tartalmaznak. A külsős hírek forrásait minden esetben feltüntetjük, így a részletekről a megadott elérhetőségeken tájékozódhatnak.

Emelkedik az eljárásokért fizetendő rendszerhasználati díj összege

A Miniszterelnökséget vezető Miniszter módosította  az elektronikus közbeszerzési rendszer fenntartásával és működtetésével kapcsolatos szabályokról szóló rendeletét, amely alapján a rendszerhasználati díj mértéke 2020. július 27-től bruttó 40.000 Ft -ról bruttó 50.800 Ft -ra emelkedik azáltal, hogy a szöveg kiegészül azzal, hogy "+ áfa". Így lesz a fizetendő díj összege 40.000 Ft + áfa, azaz bruttó 50.800 Ft.

A rendelet módosítása továbbá, hogy az EKR-ből nyerhető statisztikai adatok gyűjtését lehetővé tevő törvényi alap (Kbt. 195. § (8) bekezdés) kiegészül rendeleti szintű részletszabályokkal, így a NEKSZT Kft., mint az EKR üzemeltetője, a statisztikai adatokat negyedévenkénti bontásban, heti frissítésekkel közzéteszi a honlapján.

A Közbeszerzési Hatóság közzétette az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének ajánlását

2020. március 31-én a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétette az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége által kiadott, A koronavírus okozta járvány egészségügyi és üzleti kockázatainak mérséklésére elnevezésű Ajánlását. Az Ajánlásában a Szakszövetség a munkaszervezési kérdések mellett felhívja a figyelmet a szerződéses állomány teljesíthetőségének felülvizsgálatára, valamint gyakoribb műszaki- pénzügyi ütemek kialakítását is javasolja. A koronavírus miatti veszélyhelyzet okozta élethelyzetek folyamatos változására tekintettel a Közbeszerzési Hatóság veszélyhelyzet elrendelésével összefüggő egyes kérdésekről szóló tájékoztatója további kérdésekkel bővült, melyet itt érthetnek el.

Közbeszerzési Hatóság tájékoztatója a veszélyhelyzetre

A Közbeszerzési Hatóság tájékoztatót tett közzé a 48/2020. (III. 19.) Korm. rendeletben rögzített, a koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzések szabályaival, valamint a veszélyhelyzettel kapcsolatban gyakran felmerülő megkeresésekkel összefüggésben.

A Közbeszerzési Hatóság közzétette a 2020. évi szerződés-ellenőrzési tervét

A vonatkozó kormányrendelet alapján közzétette a Közbeszerzési Hatóság az éves ellenőrzési tervét. A tervben szereplő 101 darab közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződés teljesítését biztosan vizsgálja 2020-ban Hatóság. Fontos megjegyezni, hogy azok, akiknek a szerződése nincs rajta ezen a szűk listán, még nem dőlhetnek hátra, mert ugyanilyen típusú ellenőrzésre bejelentés alapján és hivatalból is sor kerülhet. A Hatóság szerződés-ellenőrzési tevékenységéről szakértőink hamarosan külön blog cikkben fognak beszámolni.

Ecovis Közbeszerzési Reggeli

2020. január 17-én egy reggelivel egybekötött, interaktív előadást tartanak az Ecovis Hungary Legal közbeszerzési szakértői a 2020-as közbeszerzési jogszabályváltozásokról. Az ingyenes rendezvény meghívotti köre a pályázatíró és projektmenedzser cégek, az őket leginkább érdeklő részletek állnak a szakmai előadás fókuszában. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Új év – új szabályok. Az Országgyűlés módosította a közbeszerzési törvényt

A közbeszerzésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló - Magyarország Kormánya által benyújtott - törvényjavaslatot 2019. december 11-én fogadta el az Országgyűlés, figyelembe véve a Törvényalkotási bizottság módosító javaslatát is. A több lépcsőben hatályba lépő változások ismét felkavarják a közbeszerzések – egyébként is ritkán nyugvó - állóvízét. A részletekről a Mit tartogat 2020 a közbeszerzési eljárások résztvevői számára? című blog bejegyzésünkben tájékozódhatnak.

Az Ecovis közbeszerzési csapata az OKT-n

A vártnál is nagyobb érdeklődés kísérte az első Országos Közbeszerzési Találkozót, ahol az Ecovis Hungary Legal kiállítóként vett részt. A két napos rendezvény több mint 300 résztvevője számos előadó gazdag szakmai programjából válogathatott. A konferencia első napján bemutatkozott az állami informatikai beszerzések központi szereplője, a Digitális Kormányzati Ügynökség is. A szakma találkozóján megjelentek a közbeszerzési piac fontos szereplői, ajánlattevők és ajánlatkérők, közbeszerzési tanácsadók és ellenőrzési feladatokat ellátó szervezetek is támogatták részvételükkel a konferencia sikerét. Az Ecovis standján tapasztalt team képviselte irodánkat: dr. Szigeti-Szabó Andrea, dr. Bihary Ákos, dr. Csepy Dorottya és dr. Kaltenecker Dániel. Köszönjük a szervezők munkáját és a szakemberek érdeklődését, akik megkerestek bennünket kérdéseikkel. 

Országos Közbeszerzési Találkozó

Magyarországon először kerül megrendezésre 2019. november 21-22-én Egerben az Országos Közbeszerzési Találkozó, amely az év legnagyobb szabású közbeszerzési konferenciája. A rendezvény számos szempontból egyedinek számít a közbeszerzési konferenciák között: Ezen az eseményen gyakorlati tudást kaphat általános, a közbeszerzések rendszerének egészét érintő, és specializált, kifejezetten részterületek számára fontos témákból egyaránt. Ráadásul ahhoz, hogy közbeszerzés terén ilyen átfogó ismeretek szerezzen, legalább 4-5 különböző konferencián kellene részt vennie. Nálunk mindez egy helyen és egy időben elérhető: 2 nap - 10 előadás - 20 előadó - Ismerje meg a részletes programtervet!               

Közbe-Szerda - szakmai konzultációs rendezvénysorozat

KÖSZ 2018-ban is folytatja népszerű szakmai konzultációs rendezvénysorozatát. A Közbe-Szerda 2018. június 13-án 31. alkalommal került megrendezésre, ezúttal az Ecovis szakértőinek bevonásával. Dr. Szabó Andrea, az Ecovis Hungary Legal partner ügyvédje, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a közbeszerzési szerződések módosításáról és teljesítésük ellenőrzési gyakorlatáról szóló előadásával kezdődött a rendezvény. Dr. Nagy-Fribiczer Gabriella a közbeszerzési eljárások előkészítéséhez és a bírálathoz kapcsolódó, aktuális joggyakorlati problémákat mutatta be. A konzultációt Dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke zárta kiemelkedő színvonalú előadásával.

2018. április 15-ig még nem kötelező az EKR alkalmazása

Az Országgyűlés elfogadta a közbeszerzési törvény azon módosítását, amely a korábbi 2017. december 31-i határidő helyett 2018. április 15-ig ad haladékot az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer kötelező használata tekintetében. A részletekről "Haladék: módosul a kötelező elektronikus közbeszerzésre való áttérés menetrendje!" című blog bejegyzésünkben tájékozódhatnak.

Hasznos iránymutatás szakemberek számára

Az átlátható és hatékony közbeszerzései joggyakorlat elősegítése érdekében a Közbeszerzési Hatóság közzétette a C(2013)9527/F1 Bizottsági határozatot az Unió által megosztott irányítás keretében finanszírozott kiadásokra vonatkozóan a közbeszerzési szabályok megsértése esetén a Bizottság által végrehajtandó pénzügyi korrekciók megállapításáról szóló iránymutatás meghatározásáról és jóváhagyásáról. 

Nemzetközi együttműködés

Magyarország Közbeszerzési Hatósága nemzetközi együttműködést kezdeményezett a V4-es tagországok, valamint Horvátország, Macedónia és Szerbia társszervezeteivel. Az együttműködés célja a jó gyakorlatok megosztása, valamint az EU-s források felhasználására irányuló uniós ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatcsere, közös álláspont kialakítása.