Munkahelyi kötelező SARS-CoV-2 védőoltásról

A munkahelyi kötelező oltás elutasításának jogkövetkezményei

A munkahelyek koronavírus elleni védelme újabb szintre lépett: 2021. november 1-től a hatályos kormányrendelet biztosítja a jogot a munkáltatónak, hogy dolgozói biztonsága érdekében kötelezővé teheti számukra a SARS-CoV-2 védőoltást.

Sok munkáltató még mérlegel és kivár a döntéssel, a munkavállalók pedig személyes meggyőződésük szerint támogatják vagy épp vitatják ezen intézkedés célszerűségét.
Összefoglaltuk röviden a vonatkozó munkajogi tudnivalókat cikkünkben, mert a jogkövetkezmények az esetleges későbbi orvosi ellátásra is kihatással vannak.
 
Természetesen a rendelet előírásai szerint egészségügyi okokból mentesülő személyek nem kötelezhetőek védőoltásra, de nekik ezt az illetékes orvos szakvéleményével kell alátámasztaniuk a munkáltató felé.
Ugyancsak meghatározza a rendelet, hogy a munkáltató milyen formában és milyen részletekről tájékoztassa a foglalkoztatottakat az oltási kötelezettség elrendelésekor.
 
A kötelező oltás elmaradásának következménye pedig nem csak a fizetés nélküli szabadságra küldés lesz, hanem ezzel együtt jár a társadalombiztosítási jogviszony szünetelése is. Tehát az első naptól kezdődően már nem illeti meg egészségügyi szolgáltatás az oltás elutasításáért fizetés nélküli szabadságra küldött személyt. Járvány időszakában ez különösen lényeges szempont. Leírtuk részletesen, mit jelent mindez, és mi a teendő ebben a helyzetben.
 
Továbbra is vigyázzunk egymásra és tájékozódjunk alaposan!

Szakértőinktől