Bányajog blog

Hírek

Itt olvashatóak azok a szakmai aktualitások és rövidhírek, melyek saját szerkesztőségi anyagaink mellett együttműködő partnereinktől származó információkat is tartalmaznak. A külsős hírek forrásait minden esetben feltüntetjük, így a részletekről a megadott elérhetőségeken tájékozódhatnak.

XXV. Bányászati Szakigazgatási Konferencia 

A tavalyi évhez hasonlóan idén is (2023. május 17-19 között) megrendezésre került Zalakaroson a XXV. Bányászati Szakigazgatási Konferencia  a Bányavállalkozók Országos Egyesülete, a Bányavállalkozók Műszaki Egyesülete, a MOL Nyrt, a Magyar Bányászati Szövetség, valamit Tapolca és Környéke Bányászati Hagyományápoló Egyesület közös szervezésében. A konferencián az Ecovis Hungary Legal irodavezető partnere, dr. Jean Kornél bányajogi szakértő is előadást tartott A kisajátítás és bányászati célú szolgalmi jogok alapításának aktuális kérdései címmel.

Három új sekélygáz-kutat állít termelésbe a MOL Kelet-Magyarországon

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a MOL az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon. A három új kút akár 20.000 átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig. A MOL 2019-ben indította útjára sekélygáz programját: új technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kis méretű mezőket célozza meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat magyarországi évi 1.4 milliárd köbméter gáztermelésének jelenleg nagyjából 5%-át adja a sekélygáz. Részletek a sajtóközleményben

Forrás: https://mol.hu/hu

Kőolajat talált a MOL Vecsés határában

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a MOL Vecsés határában, 2100 méter mélyen. A MOL júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10%-kal növeli a MOL Magyarország és 5%-kal Magyarország kőolajkitermelését. A Vecsés-2 nevű olajkút a MOL harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. Részletek a sajtóközleményben.

A mátrai ércbányászat öröksége

A gyöngyösoroszi ércbánya újranyitása és végleges bezárása volt a témája annak az előadásnak, amit Dr. Tamaga Ferenc, a Nitrokémia Zrt. bányászati főmérnöke tartott a zalakarosi XXIV. Bányászati Szakigazgatási Konferencián. Az előadás teljes anyagát elérhetővé tettük az érdeklődők számára. 

XXIV. Bányászati Szakigazgatási Konferencia

Két év kihagyás után 2022. május 11-13. között Zalakaroson került megrendezésre a XXIV. Bányászati Szakigazgatási Konferencia a Bányavállalkozók Országos Egyesülete, a Bányavállalkozók Műszaki Egyesülete, a MOL Nyrt., a Magyar Bányászati Szövetség, és a Tapolca és Környéke Bányászati Hagyományápoló Egyesület közös szervezésében. A konferencián az Ecovis Hungary Legal irodavezető partnere, dr. Jean Kornél bányajogi szakértő is előadást tartott a Külszíni bányászattal kapcsolatos jogi aktualitások, gyakorlati tapasztalatok témakörét bemutatva.

MOL: rövid távon csak nagy ellátási kockázatokkal lehetséges az orosz kőolaj kivezetése

A Dunai Finomító működését alapvetően oroszországi keverék kőolaj (REB) feldolgozására tervezték: jelenleg más típusú kőolajat legfeljebb 35%-os arányban tud felhasználni a MOL. Működését át lehet állítani arra, hogy teljesen rugalmasan és fenntarthatóan dolgozzon fel 100%-ban alternatív típusú kőolajokat, azonban ennek átfutási ideje a kockázatok minimalizálásával akár 2-4 év is lehet, és több száz millió dolláros beszerzési és beruházási többletköltséggel járna. Ezzel együtt, a teljes logisztikai háttér átdolgozására is szükség lesz, kezelve az időszakos termeléskiesések által okozott problémákat. Részletek a sajtóközleményben.

Európában egyedülálló biodízelgyártó üzemet épített a Rossi Biofuel és a MOL-csoport Komáromban

2022. március 11-én ünnepélyesen felavatták a Rossi Biofuel új üzemét Komáromban, amely jelentősen megnöveli a Magyarországon előállított bioüzemanyagok mennyiségét. A beruházással egy olyan technológiát hozott el Európába a MOL-csoport és az Envien Group, amellyel több mint 85 százalékos üvegházhatású gázmegtakarítás érhető el a hagyományos üzemanyaghoz képest. Részletek a sajtóközleményben olvashatóak.

XIV. Kő- és Kavicsbányász Napok 2022

A 3 napos siófoki szakmai konferencián az Ecovis Hungary Legal irodavezető partnere, dr. Jean Kornél bányajogi szakértő tartott előadást a hazai külfejtéses bányászati tevékenységhez kapcsolódó legfrissebb jogalkalmazási tapasztalatokról. A rendezvény programja és részletes információ elérhető a szervező Szilikátipari Tudományos Egyesület honlapján.

BÁNYÁSZAT ÉS GEOTERMIA 2021

Az OMBKE Országos Bányászati Konferencia 2021. november 17-19. közt Egerszalókon került megrendezésre. A hazai szilárdásvány-, szénhidrogén- és földhőbányászati szakterületen a kutatásfejlesztésben,
termelésben tevékenykedő szakembereknek tartott országos rendezvényen a résztvevők a főbb témaköröket átfogó előadássorozat keretében kaptak áttekintést az ágazat feladatairól és lehetőségeiről. Az Ecovis Hungary Legal irodavezető partnere, dr. Jean Kornél a jogi szabályozás aktualitásait értelmezte a hallgatóságnak, és "A növekvő állami szerepvállalás és az azzal kapcsolatos gyakorlati jogalkalmazási tapasztalatok a bányászatban" című szakmai összefoglalója elérhető írásban is az érdeklődők számára. További részletek a programról az OMBKE honlapján.

Magyar Bányászati Szövetség 2021. évi közgyűlése

A Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) 2021. május 27-én megtartotta tisztújítással egybekötött éves rendes közgyűlését. Napirend szerint új tagként került felvételre a MAB Tarnóca Bányászati és Építőipari Kft. A tisztújítások keretében az MBSZ elnöki tisztségre megválasztották Homonnay Ádámot, a MOL Nyrt. MOL Magyarország Kutatás Termelés ügyvezető igazgatóját, a képviseleti jogosultság nélküli elnökségi tagi tisztségre pedig Lengyel Zoltán Csabát, a KÖKA Kő- és Kavicsbányászati Kft. ügyvezető igazgatóját.

Megjelent az OMBKE Hírlevél első száma

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) elindította heti rendszerességűre tervezett Hírlevelét. Szent Borbála a bányászok és kohászok védőszentje, így az első Hírlevél 2020. december 4-én, Borbála napon érkezett meg a tagokhoz. Az első szám - az egyéb aktuális egyesületi hírek mellett - a novemberben megválasztott, új ügyvezető igazgató bemutatkozását is tartalmazza. A továbbiakban minden Hírlevél elérhető pdf formátumban a honlapon.

Új kutatási és fejlesztési központot adott át Százhalombattán a MOL

Új poliol kutatási és fejlesztési központot adott át Százhalombattán a MOL, ahol a vevőkör igényeit kielégítő poliol termékeket fejlesztenek.  A világszinten is legmodernebbek közé számító kísérleti reaktorrendszert a thyssenkrupp Industrial Solutions szállította és üzemelte be, a többi eszközt 90 százalékban magyar beszállítóktól szerezték be. Részletek: https://mol.hu/hu/molrol/mediaszoba/7594-uj-kutatasi-es-fejlesztesi-kozp...

Megújul a MOL és a Miskolci Egyetem együttműködése

kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) keretein belül kiemelt cél az ipari-egyetemi tudástranszfer létrehozása. Az innovatív kutatási területek között szerepel többek közt a geotermikus energiában rejlő lehetőségek kiaknázása, vagy a hidrogén mint lehetséges új energiahordozó vizsgálata, a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás rendszerének kidolgozása, valamint a körforgásos gazdaság technológiáinak kutatása, fejlesztése, különös tekintettel a hulladékfeldolgozási technológiák kidolgozására. Az egyetem és a MOL szakemberei a munkába bevonják az egyetemen működő Korszerű Anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot (FIEK). További részletek a közleményben olvashatóak.

Új gumibitumen üzem - tartósabb aszfaltutak épülhetnek

Elkészült a MOL Zalai Finomítójában az évi 20 ezer tonna gumibitumen gyártására képes új üzem. A gumibitumenből készült utak tartósabbak, mivel kisebb a kátyúk és nyomvályúk kialakulásának esélye a hagyományos bitumennel készült utakhoz képest. A gumibitumen emellett környezetbarát megoldás, hiszen az előállításához használt gumiabroncsokat hasznosítanak újra. A MOL és a Pannon Egyetem közösen fejlesztette ki a kémiailag stabilizált gumibitument, amelynek jelentősége, hogy felhasználásával nagyobb terhelhetőségű, kisebb fenntartási költségű és tartósabb aszfaltutak építhetők. Részletes összefoglaló a MOL sajtóközleményében olvasható.

Várható változások a külfejtéses bányászat jogi szabályozásában

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Miniszterelnökség és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat képviselői részvételével, a Magyar Bányászati Szövetség szervezésében került sor augusztusban arra a kerekasztalbeszélgetésre, ahol az építőipar alapanyag-ellátását biztosító iparági szereplők értesülhettek a várható jogszabályi változásokról, illetve az azokat megalapozó koncepcionális elképzelésekről. Tekintettel arra, hogy az idei, jubileumi Bányásznap a COVID-19 járványveszély okán elmarad, úgy döntöttünk, hogy a szakmát érintő újdonságokról blogcikkben számolunk be, és egy viszonylag hosszabb lélegzetű írást készítettünk a téma iránt érdeklődők számára.

70. Bányásznap - ELMARAD

Az EMBEREK egészségvédelmének és a nemzetgazdaság működőképessége fenntartásának társadalmi felelősségvállalása jegyében, a Covid-19 vírusveszély váratlan felerősödése miatt, az MBSZ Elnökségének - az ITM Államtitkársággal, a BDSZ-el, az OMBKE-vel és Orszlány város polgármesterével egyeztetett - fájdalmas döntése szerint a 70. Bányásznap alkalmából 2020. szeptember 3-án Oroszlányban megrendezni tervezett országos központi ünnepség sajnos elmarad!

Tudjuk, hogy a Bányásztársadalom -  a Bányásznap alkalmából miniszteri elismerésben, kitüntetésben részesülők - szempontjából ez a hír különösen elszomorító, hiszen az országos központi ünnepségen történő átadás lett volna a legméltóbb alkalom, de jelen helyzetben ez a felelősségteljes döntés a legcélravezetőbb, ezért mindenkitől megértést kérünk!

Az elismerések átadására az Innovációs és Technológiai Minisztérium iránymutatása szerint igyekszünk a későbbiekben méltó alkalmat találni. A 70. Bányásznap nem múlhat el a minisztériumi ünnepi  köszöntések nélkül, melyek - a kitüntetettek névsorának ismertetésével együtt - elektronikusan kerülnek honlapunkon közzétételre.

A jeles ünnep alkalmából éljenek az Ország ásványi- és energiahordozó nyersanyag ellátásáért mindenkor példamutató és hősies munkát végző Bányászok!

Jó szerencsét!

Magyar Bányászati Szövetség

Újabb MOL találat Pakisztánban

A MOL-csoport ismét gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban, ez tovább erősíti a MOL kutatás-termelés nemzetközi tevékenységét. A mostani találat az északon található TAL koncessziós területen történt, amelynek a MOL az operátora. A Mamikhel-S-1-es kúton elvégzett fúrás mélysége mintegy 5 kilométer, és a tesztelés során a kút naponta 6516 hordó egyenértékű szénhidrogént termelt (453 ezer köbméter/nap földgáz, illetve 3240 hordó/nap kondenzátum). A kút további tesztelése folyamatban van.

Ez a MOL Pakistan 13. találata az ázsiai országban, és a második nemzetközi találata 3 hónapon belül.

A MOL üzemanyagot biztosít a Heim Pál Gyermekkórház autóihoz

A MOL üzemanyagot biztosít azokhoz a tesztautókhoz, melyeket a Magyar Vöröskereszten keresztül a Toyota Central Europe Kft. és a Ford Magyarország ajánlott fel a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet részére a veszélyhelyzettel összefüggő feladatainak ellátására. Mivel az április elején átadott járművek elsődlegesen az egészségügyi személyzetet, illetve a kórházak és a karitatív szervezetek bármely, a veszélyhelyzettel összefüggő feladatának ellátását segítik, a MOL - a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idejére - az autók üzemanyagának biztosításával támogatja a gyermekkórházat. Az Intézet mai közleményében köszönetét fejezte ki.

A MOL-csoport 2019-es EBITDA eredménye meghaladta a megemelt célkitűzést

A MOL-csoport 2020.02.21-i gyorsjelentéséből néhány érdekesség: A Kutatás-Termelés szegmensben a szénhidrogén termelés növekedett a negyedik negyedévben, a teljes évre nézve változatlan maradt, átlagosan napi 111 ezer hordó olajegyenértéket ért el, kissé meghaladva a kitűzött 110 ezer hordós szintet. A Downstream üzletágban a poliol projekt a tervezett ütemben és költségvetés szerint folyik, a nagyszabású építési munkálatok 2019-ben megkezdődtek, a teljes projekt jelenleg 50%-os készültségnél tart. Megszületett a végső beruházási döntés a Rijekai Finomító Maradékfeldolgozó Projektről, melynek célja, hogy az INA downstream üzletágát fenntarthatóvá és jövedelmezővé tegye. A projekt egyik eleme egy késleltetett kokszoló üzem felépítése, amelyet várhatóan 2023-ban helyeznek üzembe. A teljes sajtóközlemény elérhető a MOL Médiaszobában.

Ecovis bányajogi előadás az Országos Bányászati Konferencián

Az Ecovis Hungary Legal bányajogi szakértője, dr. Jean Kornél irodavezető equity partner előadást tartott az Országos Bányászati Konferencián 2019. november 22-én, az alábbi témában: A bányászati célú ingatlan-igénybevételi jogosultság megszerzésének lehetőségei termőföld- és erdő estében, valamint a bányászati tevékenység összhangja a településrendezési eszközökkel. A szakmai előadás anyaga itt elérhető.

A MOL-csoport tovább erősödik a műanyag újrahasznosítás piacán

A vállalatcsoport sikeresen zárta az Aurora Csoport megvásárlását, melynek eredményeként 100%-os tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű, műanyag újrahasznosítással foglalkozó Aurorában. A tranzakció révén a MOL megerősíti pozícióját az újrahasznosításra épülő műanyagtermékek piacán, valamint erősíti autóipari beszállító pozícióját is.

Az Aurora megvásárlása a MOL-csoport 2030 stratégiájának legújabb lépése, melynek fontos része, hogy a MOL az üzemanyagok mellett egyre több, magasabb hozzáadott értékű petrolkémiai terméket állít elő. A cél a tovább terjeszkedés Németországban és Kelet-Közép-Európában.

Országos Bányászati Konferencia 2019

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a Magyar Bányászati Szövetség és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat szakmai támogatásával országos konferenciát szervez „Bányászat és geotermia” témakörben 2019. november 21-22-én, Egerszalókon.

A konferencia részletes szakmai programja itt elérhető.

A bányászatban és a geotermia területein dolgozó vezetők és a fejlesztésben érintett szakemberek részvételével megrendezésre kerülő szakmai rendezvényen az Ecovis Hungary Legal bányajogi szakértője, dr. Jean Kornél irodavezető equity partner is előadást tart, melynek témája: A bányászati célú ingatlan-igénybevételi jogosultság megszerzésének lehetőségei termőföld- és erdő estében, valamint a bányászati tevékenység összhangja a településrendezési eszközökkel.

Élő Minecraft az Ecovisban – avagy a bányajog és a kapcsolódó jogterületek valódi jelentősége a gazdasági életben

A Legal Fest 2019 kétnapos rendezvényének részeként, az Ecovis Hungary Legal 15 joghallgatót látott vendégül az irodában október 7-én. Az irodai mindennapok bemutatása mellett egyik kiemelt szakterületünk megismerésére hívtuk meg a diákokat. Az „Élő Minecraft” című előadásában Dr. Jean Kornél irodavezető equity partnerünk különleges szakmai témát kínált: bemutatta a bányajog és a kapcsolódó jogterületek valódi jelentőségét a gazdasági életben. Betekinthettek az érdeklődő fiatalok abba is, hogy a hazai ipari szektorról médiahírként megjelenő események, folyamatok hátterében milyen sokrétű, az alapanyag ellátás biztosítással kapcsolatos jogi tevékenység áll.

Jubileumi Bányászati Nyílt Napok 2019

Magyar Bányászati Szövetség a nemzetgazdasági ásványi energiahordozó- és nyersanyag ellátását biztosító bányászati ágazat társadalmi elfogadottságának, gyakorlati tudatformálással történő erősítését célzó rendezvénysorozatot szervez. A programok 2019. szeptember 21-22-én számos helyszínen kerülnek megrendezésre. A nyílt napok mottója: "A mindennapi élethez, a gazdaság innovációjához nélkülözhetetlen az ásványi nyersanyagok intelligens technológiájú hatékony kitermelése és hasznosítása ... A világod belőlük épül, általuk működik."

Forrás: mabsz.hu

MineKraft Challenge 2018

Az elmúlt évi "Tállya Challenge" nagy sikerén felbuzdulva idén november 2-3-án is megrendezésre kerül a bányászat társadalmi elfogadottságát is elősegítő sportesemény, ezúttal új helyszínen, új névvel, ismételten a Colas Északkő közreműködésével és támogatásával.
A nevezni szándékozók és kísérőik (vagy a csupán érdeklődők) bővebb információt a verseny honlapján találnak.

Forrás: Colas Északkő Kft.

XXII. Bányászati Szakigazgatási Konferencia

A Bányavállalkozók Országos Egyesületének szervezésében május 16. és 18 között, immáron 22. alkalommal került megrendezésre a bányászat aktuális kérdéseit megvitató konferencia Zalakaroson. A BASALT-KÖZÉPKŐ Kőbányák Kft. robbantási bemutatóját követően a konferenciát a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke, Zelei Gábor elnök nyitotta meg. A két napos előadássorozaton a közigazgatási perek új szabályozásának lényeges kérdéseiről tartott szakmai előadást a Bányajog Blog két szakértője, dr. Jean Kornél és dr. Szarka Ádám. A téma fontosságára tekintettel cikksorozat indul a blogon, elsősorban a bányavállalkozók közigazgatási perrel kapcsolatos teendőinek számbavétele, és a perrel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók ismertetése céljából.

Megújuló energiában erősít Magyarország

Villamos energiát termelő napelemparkokat épít a MOL három hazai városban. Hamarosan indul az építkezés a MOL Magyarország üzemeiben: Tiszaújvárosban a MOL Petrolkémia, Százhalombattán a Dunai Finomító, Füzesgyarmaton pedig a bányászati üzem területén. 
A napelemparkok várhatóan az év végéig készülnek el, és a megtermelt zöldáram mintegy kilencezer tonna szén-dioxid kibocsátását váltja majd ki.

Forrás: http://mol.hu

BEFEJEZETLEN TÖRTÉNET - Emlékülés a recski mélyszint felfedezésének 50. évfordulóján

Az Ásványvagyon gazdálkodási ankét sorozat 7. előadóülése kerül megrendezésre 2018. február 8-áb Recsken, a Bányász Művelődési Házban. Az egész napos rendezvény részletes programja a Magyarhoni Földtani Társulat weboldalán elérhető.

Országos Bányászati Konferencia 2017

Idén Egerszalókon gyűltek össze a bányászatban és a geotermiában tevékenykedő felső- és középvezetők, továbbá a fejlesztésben érintett szakemberek, hogy a hazai bányászatot és geotermiát érintő aktuális kérdésekről tárgyaljanak. A konferencia előadói - köztük dr. Jean Kornél ügyvéd, az Ecovis Hungary Legal irodavezető-helyettese - érintették a bányászati szakigazgatás reformját, a bányászat és szénhidrogén ipar lehetőségeit és az új fejlesztések és technológiák feltételeit.

Ásványkincseink karnyújtásnyira

A napokban megjelent egy, az oldalunkat köszöntő cikk a szintén bányászati tematikájú asvanykincs.hu blog oldalon, mely elsősorban a hazai bányászat és ásványvagyon gazdálkodás aktuális híreiről tudósít az érdeklődőknek. Nagy örömmel fogadtuk közvetlen, üdvözlő soraikat, és az oldal szerkesztőihez hasonlóan magunk is abban bízunk, hogy ezek a tudás és információ megosztásán alapuló kezdeményezések a maguk szerény eszközeivel hozzájárulhatnak a honi bányászati tevékenység ismételt felvirágoztatásához.

Tállya Challenge 2017

2017. október 6. és 8. között először került megrendezésre a Tállya Challenge, mely Európában is egyedülállónak számító sportesemény.
A rendezvény különlegességét a festői környezetű Tállya település mellett az aktív andezitbányaként üzemelő Colas bánya és az azt körülvevő terület adja, mely különleges élményt biztosít a futást és a mountain bike távokat teljesítőknek. 
Jó szórakozást és felkészülést kíván a BÁNYAJOG BLOG!

67. Bányásznap Tatabányán

A 2017. évi Központi Bányásznapi Ünnepség megtartására augusztus 31-én került sor Tatabányán. A rendezvényen beszédet mondott többek között Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár, Szakál Tamás a Magyar Bányászati Szövetség elnöke és még sok jeles személyiség. A hazai bányászat felvirágoztatásával kapcsolatos értékes gondolatok mellett számos kitüntetés is átadásra került a bányászatban kiváló teljesítményt nyújtó dolgozók, valamint a bányászatért a pedagógiában, vagy egyéb területeken kiemelkedő teljesítményt felmutató személyek számára, akiknek ezúton is szívből gratulál a BÁNYAJOG BLOG!

Dr. Jean Kornél kinevezése

Dr. Jean Kornél ügyvéd, az Ecovis Hungary Legal irodavezető-helyettese és equity partnere, megbízást kapott Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottságba (ÁRMB), a munkáltatói oldal képviseletében eljáró tagként. A tagság 2017. szeptember 1-i hatállyal kezdődik, és a megbízás 5 éves időtartamra szól.

Szakmai munkájának ezen újabb elismeréséhez szívből gratulálunk!

Előadások, konferenciák

XXIV. Bányászati Szakigazgatási Konferencia
A külszíni bányászat jogi aktualitásainak és gyakorlati tapasztalatainak bemutatása a szakmai rendezvényen.
2022. május 11. - 2022. május 13.
I. Aggregátum Konzultáció
Rendezvénysorozat a SNAP SEE projekt keretein belül az aggregátum-tervezés megalapozására Délkelet-Európában.  
2013. október 28.