Bányajog blog

Hírek

Itt olvashatóak azok a szakmai aktualitások és rövidhírek, melyek saját szerkesztőségi anyagaink mellett együttműködő partnereinktől származó információkat is tartalmaznak. A külsős hírek forrásait minden esetben feltüntetjük, így a részletekről a megadott elérhetőségeken tájékozódhatnak.

Ecovis bányajogi előadás az Országos Bányászati Konferencián

Az Ecovis Hungary Legal bányajogi szakértője, dr. Jean Kornél irodavezető equity partner előadást tartott az Országos Bányászati Konferencián 2019. november 22-én, az alábbi témában: A bányászati célú ingatlan-igénybevételi jogosultság megszerzésének lehetőségei termőföld- és erdő estében, valamint a bányászati tevékenység összhangja a településrendezési eszközökkel. A szakmai előadás anyaga itt elérhető.

A MOL-csoport tovább erősödik a műanyag újrahasznosítás piacán

A vállalatcsoport sikeresen zárta az Aurora Csoport megvásárlását, melynek eredményeként 100%-os tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű, műanyag újrahasznosítással foglalkozó Aurorában. A tranzakció révén a MOL megerősíti pozícióját az újrahasznosításra épülő műanyagtermékek piacán, valamint erősíti autóipari beszállító pozícióját is.

Az Aurora megvásárlása a MOL-csoport 2030 stratégiájának legújabb lépése, melynek fontos része, hogy a MOL az üzemanyagok mellett egyre több, magasabb hozzáadott értékű petrolkémiai terméket állít elő. A cél a tovább terjeszkedés Németországban és Kelet-Közép-Európában.

Országos Bányászati Konferencia 2019

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a Magyar Bányászati Szövetség és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat szakmai támogatásával országos konferenciát szervez „Bányászat és geotermia” témakörben 2019. november 21-22-én, Egerszalókon.

A konferencia részletes szakmai programja itt elérhető.

A bányászatban és a geotermia területein dolgozó vezetők és a fejlesztésben érintett szakemberek részvételével megrendezésre kerülő szakmai rendezvényen az Ecovis Hungary Legal bányajogi szakértője, dr. Jean Kornél irodavezető equity partner is előadást tart, melynek témája: A bányászati célú ingatlan-igénybevételi jogosultság megszerzésének lehetőségei termőföld- és erdő estében, valamint a bányászati tevékenység összhangja a településrendezési eszközökkel.

Élő Minecraft az Ecovisban – avagy a bányajog és a kapcsolódó jogterületek valódi jelentősége a gazdasági életben

A Legal Fest 2019 kétnapos rendezvényének részeként, az Ecovis Hungary Legal 15 joghallgatót látott vendégül az irodában október 7-én. Az irodai mindennapok bemutatása mellett egyik kiemelt szakterületünk megismerésére hívtuk meg a diákokat. Az „Élő Minecraft” című előadásában Dr. Jean Kornél irodavezető equity partnerünk különleges szakmai témát kínált: bemutatta a bányajog és a kapcsolódó jogterületek valódi jelentőségét a gazdasági életben. Betekinthettek az érdeklődő fiatalok abba is, hogy a hazai ipari szektorról médiahírként megjelenő események, folyamatok hátterében milyen sokrétű, az alapanyag ellátás biztosítással kapcsolatos jogi tevékenység áll.

Jubileumi Bányászati Nyílt Napok 2019

Magyar Bányászati Szövetség a nemzetgazdasági ásványi energiahordozó- és nyersanyag ellátását biztosító bányászati ágazat társadalmi elfogadottságának, gyakorlati tudatformálással történő erősítését célzó rendezvénysorozatot szervez. A programok 2019. szeptember 21-22-én számos helyszínen kerülnek megrendezésre. A nyílt napok mottója: "A mindennapi élethez, a gazdaság innovációjához nélkülözhetetlen az ásványi nyersanyagok intelligens technológiájú hatékony kitermelése és hasznosítása ... A világod belőlük épül, általuk működik."

Forrás: mabsz.hu

MineKraft Challenge 2018

Az elmúlt évi "Tállya Challenge" nagy sikerén felbuzdulva idén november 2-3-án is megrendezésre kerül a bányászat társadalmi elfogadottságát is elősegítő sportesemény, ezúttal új helyszínen, új névvel, ismételten a Colas Északkő közreműködésével és támogatásával.
A nevezni szándékozók és kísérőik (vagy a csupán érdeklődők) bővebb információt a verseny honlapján találnak.

Forrás: Colas Északkő Kft.

XXII. Bányászati Szakigazgatási Konferencia

A Bányavállalkozók Országos Egyesületének szervezésében május 16. és 18 között, immáron 22. alkalommal került megrendezésre a bányászat aktuális kérdéseit megvitató konferencia Zalakaroson. A BASALT-KÖZÉPKŐ Kőbányák Kft. robbantási bemutatóját követően a konferenciát a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke, Zelei Gábor elnök nyitotta meg. A két napos előadássorozaton a közigazgatási perek új szabályozásának lényeges kérdéseiről tartott szakmai előadást a Bányajog Blog két szakértője, dr. Jean Kornél és dr. Szarka Ádám. A téma fontosságára tekintettel cikksorozat indul a blogon, elsősorban a bányavállalkozók közigazgatási perrel kapcsolatos teendőinek számbavétele, és a perrel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók ismertetése céljából.

Megújuló energiában erősít Magyarország

Villamos energiát termelő napelemparkokat épít a MOL három hazai városban. Hamarosan indul az építkezés a MOL Magyarország üzemeiben: Tiszaújvárosban a MOL Petrolkémia, Százhalombattán a Dunai Finomító, Füzesgyarmaton pedig a bányászati üzem területén. 
A napelemparkok várhatóan az év végéig készülnek el, és a megtermelt zöldáram mintegy kilencezer tonna szén-dioxid kibocsátását váltja majd ki.

Forrás: http://mol.hu

BEFEJEZETLEN TÖRTÉNET - Emlékülés a recski mélyszint felfedezésének 50. évfordulóján

Az Ásványvagyon gazdálkodási ankét sorozat 7. előadóülése kerül megrendezésre 2018. február 8-áb Recsken, a Bányász Művelődési Házban. Az egész napos rendezvény részletes programja a Magyarhoni Földtani Társulat weboldalán elérhető.

Országos Bányászati Konferencia 2017

Idén Egerszalókon gyűltek össze a bányászatban és a geotermiában tevékenykedő felső- és középvezetők, továbbá a fejlesztésben érintett szakemberek, hogy a hazai bányászatot és geotermiát érintő aktuális kérdésekről tárgyaljanak. A konferencia előadói - köztük dr. Jean Kornél ügyvéd, az Ecovis Hungary Legal irodavezető-helyettese - érintették a bányászati szakigazgatás reformját, a bányászat és szénhidrogén ipar lehetőségeit és az új fejlesztések és technológiák feltételeit.

Ásványkincseink karnyújtásnyira

A napokban megjelent egy, az oldalunkat köszöntő cikk a szintén bányászati tematikájú asvanykincs.hu blog oldalon, mely elsősorban a hazai bányászat és ásványvagyon gazdálkodás aktuális híreiről tudósít az érdeklődőknek. Nagy örömmel fogadtuk közvetlen, üdvözlő soraikat, és az oldal szerkesztőihez hasonlóan magunk is abban bízunk, hogy ezek a tudás és információ megosztásán alapuló kezdeményezések a maguk szerény eszközeivel hozzájárulhatnak a honi bányászati tevékenység ismételt felvirágoztatásához.

Tállya Challenge 2017

2017. október 6. és 8. között először került megrendezésre a Tállya Challenge, mely Európában is egyedülállónak számító sportesemény.
A rendezvény különlegességét a festői környezetű Tállya település mellett az aktív andezitbányaként üzemelő Colas bánya és az azt körülvevő terület adja, mely különleges élményt biztosít a futást és a mountain bike távokat teljesítőknek. 
Jó szórakozást és felkészülést kíván a BÁNYAJOG BLOG!

67. Bányásznap Tatabányán

A 2017. évi Központi Bányásznapi Ünnepség megtartására augusztus 31-én került sor Tatabányán. A rendezvényen beszédet mondott többek között Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár, Szakál Tamás a Magyar Bányászati Szövetség elnöke és még sok jeles személyiség. A hazai bányászat felvirágoztatásával kapcsolatos értékes gondolatok mellett számos kitüntetés is átadásra került a bányászatban kiváló teljesítményt nyújtó dolgozók, valamint a bányászatért a pedagógiában, vagy egyéb területeken kiemelkedő teljesítményt felmutató személyek számára, akiknek ezúton is szívből gratulál a BÁNYAJOG BLOG!

Dr. Jean Kornél kinevezése

Dr. Jean Kornél ügyvéd, az Ecovis Hungary Legal irodavezető-helyettese és equity partnere, megbízást kapott Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottságba (ÁRMB), a munkáltatói oldal képviseletében eljáró tagként. A tagság 2017. szeptember 1-i hatállyal kezdődik, és a megbízás 5 éves időtartamra szól.

Szakmai munkájának ezen újabb elismeréséhez szívből gratulálunk!