Munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés két speciális esete

Szabadnap választások másnapján

Idén április 4-én sokan nem dolgoznak majd a munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés egyik speciális esete miatt.

Ha Ön szavazatszámláló vagy helyi választási bizottsági tag április 3-án, munkavállalóként mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól másnap, és a munkabérét is megkapja. Csak épp nem a munkáltatója állja arra a napra a költségeket.

Ha pedig Ön munkáltató, érdemes tisztában lennie azzal, mikor és hogyan igényelheti az államtól az érintett dolgozói után a vonatkozó munkabér és járulékainak megtérítését.

Létezik ugyanis 2 olyan kivételes és ritkán előforduló eset, amikor az állami érdek szolgálatával összefüggésben indokolt lehet a közösség érdekében tevékenységet vállaló munkavállalót mentesíteni a munkavégzési kötelezettsége alól, miközben az őt foglalkoztató munkáltató érdekei sem sérülnek. Ezeket azonban nem a Munka Törvénykönyve szabályozza.

A választási eljáráshoz kapcsolódó tevékenység mellett létezik egy másik speciális eset is, aktuális cikkünkben bemutatjuk mindkettőt, a konkrét rendelkezésekkel együtt. A felvezetőben pedig a munkavégzési kötelezettség alóli mentesüléshez kapcsolódó munkajogi vonatkozásokat is összefoglaltuk.

Szakértőinktől