Szomszédjogok

Mi illet meg engem a szomszéd kertjéből

Kinek nem volt még vitája a telekszomszédjával?
Ingatlanunk tulajdonjogához jogosultságok és kötelezettségek is kapcsolódnak, ezeket összefoglalóan szomszédjogoknak nevezi a törvény. Elég pontos útmutatásként szolgálnak a békés egymás mellett éléshez, és a viták mielőbbi lezárásához.
A függőleges és a vízszintes kiterjedésre is vonatkozó szabályozások számos esetben választ adnak egészen banális, mindennapos incidensekre, ezért hasznos, ha legalább nagyjából ismerjük őket.

Kinek a kötelezettsége a kerítés létesítése? Mit tehetünk, ha a szomszéd növény gyökerei vagy ágai átnyúlnak a telkünkre, vagy terményei áthullanak? Mikor vagyunk kötelesek engedélyezni másnak a saját ingatlanunkra történő belépést?
Friss cikkünkben ezekre és további kérdésekre is közérthető válaszokat kínálunk.

Ha pedig érdekli, hogy ingatlanának mi a határa felfelé és lefelé, abból is tudunk ízelítőt adni. A feneketlen tó létesítése, vagy a drón reptetése sem egyértelműen magánügy. Az ingatlan területét függőlegesen érintő jogosultságokból és kötelezettségekből is összeszedtek szakértőink egy csokorra valót, és egy korábbi cikkben röviden bemutatták, meddig tart egy ingatlan fent és lent. 

Szakértőinktől