Bedolgozás vagy home office

Az otthoni munkavégzés jogilag nem mind home office

A bedolgozói munkaviszony a Munka törvénykönyve által szabályozott, széles körben ismert és alkalmazott foglalkoztatási forma, mégis számos tévhit és félreértés terjedt el a munkáltatói gyakorlatban a szabályokról és a kapcsolódó jogokról.
Az otthonról végezhető munka egyik altípusa a bedolgozói munkaviszony, ez azonban nem azonos a hétköznapi szóhasználat szerinti home office-szal.
Bár a bedolgozót ugyanúgy alap- és pótszabadság illeti meg, mint a normál munkavállalót, de teljesítménybérben dolgozik, és más területeken is eltérőek a rendelkezések.

Mit kell tudni a bedolgozó TB jogviszonyáról, a munkaidőről, és a költségtérítés lehetőségeiről? Mit jelentenek a garanciális szabályok a teljesítménybérezésben? Mire korlátozódik a munkáltató utasítási joga?
Aktuális cikkünkben sorra vesszük a bedolgozókkal kapcsolatos specialitásokat, mert ezzel is segíteni szeretnénk a munkáltatóknak – miközben a munkát vállalóknak is felhívnánk a figyelmét a kötetlen munkarendben, önállóan végezhető tevékenység szabályaira.

 

Szakértőinktől