COVID-19 TB ellátása

Milyen ellátásra lehetünk jogosultak, ha a koronavírus miatt nem tudunk munkába járni?

Valószínűleg számtalan forgatókönyvet készítettünk már fejben arra az esetre, amikor hirtelen nem tudunk bemenni a munkahelyünkre a koronavírussal kapcsolatos bármilyen érintettség miatt. Betegek leszünk mi magunk vagy családtagunk, vagy bárki a gyerek iskolájában, vagy éppen kontaktok voltunk egyik megfertőződött ismerősünknél. És a sor még folytatható.

Szeretnénk segíteni abban, hogy tisztázzuk, mely törvényi szabályozások vonatkoznak a különböző esetekre, milyen TB ellátásra vagyunk jogosultak. A munkajogi fogalmakat is rendbe tesszük, és az ellátási formák lényeges jellemzőit – időtartam, életkor, esetleges összeghatár stb. – ugyancsak megadjuk.
Friss cikkünkben az alábbi 3 témakör konkrétumait foglaltuk össze:

1) Betegség esetén mit kapunk, azaz a betegszabadság – táppénz – gyermekápolási táppénz fogalmak és feltételeik tisztázása.

2) Ha járványügyi zárlatot, azaz karantént rendelnek el közigazgatási területekre, és pl. kerületek vagy települések lezárása miatt nem jutunk el a munkahelyünkre, nem köteles a munkáltató munkabért fizetni. De mi másra számíthatunk?

3) Milyen ellátást igényelhetünk, ha munkaképesek maradunk ugyan, de koronavírus fertőzésgyanú miatti elkülönítés, megfigyelés következtében nem hagyhatjuk el az otthonunkat?

A TB jogviszonnyal rendelkező személyek nem maradnak ellátás nélkül egyetlen esetben sem, de a munkabérnél mindenképpen kisebb összegre számíthatunk. Részletes összefoglalónkat a Jogadó Blogon olvashatják.

Szakértőinktől