Ingatlantulajdonos kötelezettségei

Ha van lakóingatlana, nyaralója, bérbeadott lakása, akkor a jókarbantartás és villamossági felülvizsgálat kötelezettsége terheli.
Ingatlan tulajdonosaként tudjuk, hogy számos és rendszeres kötelezettséggel jár egy ilyen értékes vagyonelem.
De nem feltétlenül ismeri mindenki azokat az előírásokat, melyek a szokásos pénzügyi terheken (pl. illeték, építményadó, rezsidíj, közös költség, felújítási alap) túl ugyancsak kötelező jellegű feladatot jelentenek.
Bár ritkán hallunk róluk, mégis jogszabályba foglalt a felelősségünk és rendszeres intézkedéseket kíván az alábbi 2 feladat:
 
1) A lakóépületekre és munkahelyekre vonatkozó rendszeres, kötelező villamossági biztonsági felülvizsgálat. Otthoni munkavégzés esetén a munkahelyre vonatkozó feltételek érvényesek az ingatlanra.
 
2) Az ingatlantulajdonos jókarbantartási kötelezettsége – azaz a tulajdonosnak folyamatosan el kell végeznie az ingatlan jó műszaki állapotához szükséges munkálatokat és biztosítania kell annak rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságát.
 
- Milyen épületek esetén kötelező a szervízkönyv vezetése?
- Mi vonatkozik ránk, ha otthonról végezzük a munkánkat?
- Mi történik, ha a tulajdonos nem tesz eleget a jókarbantartási kötelezettségének, vagy nem végezteti el rendszeresen az elektromos hálózat felülvizsgálatát?
 
Ezekre is választ adunk 2 részes blogbejegyzésünkben.

Szakértőinktől