Online banki azonosítóink biztonsága

Gondatlansággal NE könnyítsük meg az adathalászok hozzáférését banki jelszavainkhoz!

Igen, még bennünket is átverhetnek, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak a digitális térben. Megtörtént jogi esettel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a banki adathalászat változatlanul folyik, miközben a csalók módszerei folyamatosan változnak.
Hiába az erős, 2-szintű ügyfél-hitelesítés, ki lehet játszani bármelyik rendszert, hisz ezek leggyengébb pontja maga a felhasználó.
Két részből álló cikkünkben szakértő jogászunk a Pénzügyi Békéltető Testület eljárásaiban szerzett tapasztalatait összegzi, és konkrét esetleírással rámutat jelszavaink kezelésének gyengeségeire:

- Mi lehet a gond a banki azonosítók számítógépes tárolásával?  
- Milyen kockázatot rejt a táveléréses képernyőmegosztás?
- Hogy szerezhetik meg az elsődleges, majd a másodlagos jelszót is idegenek?
 
Konklúzió: A pénzforgalmi törvény alapján a bankszámla-tulajdonos köteles a személyes hitelesítési adatai biztonságban tartása érdekében az adott helyzetben általában elvárható magatartást tanúsítani. Ebbe nem fér bele, hogy a hitelesítési adatokat a számítógépünkön tartjuk, idegenek számára szoftver segítségével belépést biztosítunk a gépünkre, közben használjuk az internetes bankszámlát, valamint az összes személyes adatunkat kiadjuk ismeretlen virtuális embereknek.
A számlavezető bank mentesül a helytállási kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy nem jártunk el elég körültekintően.

Szakértőinktől