Becsületsértés vagy szabad vélemény?

Vitatkozzunk a becsületsértés kockáztatása nélkül!

Könnyen belefuthatunk egy becsületsértésbe, ha a közösségi médiában heves vitába bonyolódunk.
Amikor bennünket illetnek válogatott jelzőkkel, vagy épp nekünk van rossz napunk és egy kommentben nem sikerül tárgyilagosnak maradnunk – ez akár a becsületsértés kategóriájába is tartozhat.
Ha pedig valaki komolyan veszi és feljelentést tesz, az büntetőjogi felelősséget és jogi következményeket is vonhat maga után.

Mi is az a becsületsértés?
A Btk. szerint a nagy nyilvánosság előtti, a becsület csorbítására alkalmas kifejezés használata már ide tartozik. Ez a vétség pedig 1 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Melyek a becsület csorbítására alkalmas kifejezések? Hol és milyen időkorláttal nyújtható be a magánindítvány a becsületsértésre? Hogyan végződnek a gyakorlatban a becsületsértési ügyek?
Összefoglaltuk cikkünkben a lényeges részleteket.

Saját véleményt persze megfogalmazhatunk, de a beszólogatás és trollkodás korszakát élve érdemes szem előtt tartani: Ne a másik személyére tegyünk megjegyzéseket, inkább a cselekedetét, megszólalását véleményezzük, lehetőleg az erősebb nyelvi eszköztár nélkül.
Ha pedig a mi becsületünkbe gázolnak bele szándékosan, ismételten és durván, lépjünk fel ellene jogi úton. A leírtak ebben is útmutatást adnak.

 

Szakértőinktől