Dupla pótszabadság

Kétszeresére emelkedett az apaszabadság mértéke

Egy uniós döntés értelmében az édesapáknak 2022. augusztus 2-ától gyermekük születésekor az eddigi 5 (ikergyermekek esetén 7) munkanap duplája, azaz 10 nap pótszabadság jár.

Igaz, a magyar helyzet egyelőre felemás. Az Európai Parlamentben 2019-ben elfogadott jogszabály szerint az új irányelvet a tagállamoknak az elfogadást követően három éven belül kell átültetniük saját jogrendjükbe, ennek határideje idén augusztus volt.

Magyarországon ez a jog jelenleg az Európai Parlament és a Tanács 2019/1158-as irányelve alapján illeti meg a leendő édesapákat, mivel a magyar jogalkotó még nem implementálta a magyar jogrendszerbe. A családokat segítő jogalkotási programhoz illeszkedve ez a közeljövőben várható.

Munkáltatóként mindenképpen érdemes felkészülni rá. Cikkünkben összefoglaltuk a tudnivalókat a magyar jogi háttérről és az irányelv fontos részleteiről:

Milyen keretfeltételeket határozhat meg az adott tagország?

Milyen szabályok vonatkoznak az apasági szabadsághoz való jog érvényesítésére?

Mikor lehet igényelni az apasági szabadságot és meddig köteles azt a munkáltató kiadni?

Elgondolkodtató, hogy a HR Portálon bemutatott májusi felmérés szerint hazánkban a férfiak körülbelül kétharmada (63%) tudatában van annak, hogy az édesapáknak is jár szabadság gyermek születése esetén, ugyanakkor a válaszadók mindössze 16%-a vette ezt igénybe. 

Szakértőinktől